www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Siječnja 2020.

Nacionalno prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu je pred vratima

Nacionalno prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu je pred vratima

Nedjelja 12. siječnja 2020. godine rezervirana je za Nacionalno prvenstvo Hrvatske u ciklokrosu koje će se u organizaciji biciklističkog kluba Puls održati u mjesto Donja Voća!011.jpg (132 KB)

Svega dva dana ostalo je do zatvaranja prijava za najiščekivaniju ciklokros utrku godine koju će ugostiti Donja Voća, mjesto smješteno na zapadu Varaždinske županije, uz granicu sa Slovenijom. Iako mnogima nepoznato, mjesto Donja Voća nalazi se u istoimenoj općini čiji je veći dio teritorija lociran u podnožju Ravne Gore. Brežuljkasti i šumoviti krajolik idealan je za razvoj biciklizma i cikloturizma, pogotovo u segmentu biciklističkih manifestacija i natjecanja. Inače, Donja Voća je u studenom 2019. ugostila 3. kolo popularne rekreativne Ciklokros lige, koje je privuklo značajan broj biciklista iz Hrvatske i Slovenije, a uspjeh tog događanja bio je dodatni poticaj za kandidaturu za organizaciju Nacionalnog prvenstva u ciklokrosu.007.jpg (123 KB)

Sve veći broj zaljubljenika u ciklokros disciplinu uopće ne iznenađuje. Ciklokros je naime tzv. zimska biciklistička disciplina koja se sastoji od vožnje kraćih krugova na trkalištima s podlogama na kojima ima makadama, šumskih staza, trave, malo ceste te strmih, kratkih uzbrdica. Uz zahtjevnu stazu, na njoj se nalaze i prepreke postavljene na način da tjeraju vozače da tehnički što brže izvedu manevre silaska s bicikala, prelaska prepreke i vraćanja u vožnju. Bilo je tako na svim kolima ovogodišnje Ciklokros lige, a biti će tako i u nedjelju.012.jpg (134 KB)

Organizator utrke, biciklistički klub Puls u suradnji s partnerima Trail – Full Cycling Expirience i Općinom Donja Voća, pripremio je stazu čiji start će se nalaziti uz šumu kod mjesta Slivarsko u podnožju brežuljka, dok će cilj i servisna zona biti smješteni na platou ispred ulaza u crkvu. Ured utrke bit će smješten u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Voća dok će svlačionice i tuševi biti organizirani u prostorijama Nogometnog kluba Vindija u Donjoj Voći, nedaleko od trkališta. Staza na kojoj će se voziti Nacionalno prvenstvo u ciklokrosu 2020. godine bit će postavljena na šumi i livadi koje okružuju kapelu Sv. Tome apostola u mjestu Donja Voća. Radi se o lijepoj, lako dostupnoj i potpuno opremljenoj lokaciji koja omogućava osmišljavanje zanimljive i uzbudljive staze te pruža mogućnost prihvata natjecatelja sa njihovim timovima, svih dodatnih službi te gledatelje.013.jpg (122 KB)

Iako je staza već gotovo u potpunosti spremna za utrku, natjecatelji će ju moći isprobati i u subotu obzirom je od 11 do 13 sati predviđen službeni trening. Na sam dan utrke podjela brojeva započinje od 8:30 sati nakon čega će se sve do 9:45 sati moći još jednom isprobati staza. Utrke počinju od 10 sati, a oni najbolji svoje će utrke imati od 13:40 odnosno 14:50 sati. Tada će se na startu naći juniorke, juniori, U23 i Elite žene, odnosno U23 i Elite muškarci.009.jpg (80 KB)

Svi oni morati će se pridržavati UCI i HBS pravilnika. Naime, utrku ciklokrosa moguće je voziti na ciklokros ili cestovnom biciklu koji zadovoljava ciklokros pravila, odnosno biciklu koji nema nikakvih suspenzija, a maksimalna širina gume mu je 33 mm.  Prvenstvo Hrvatske održava se prema pravilima Hrvatskog biciklističkog saveza (HBS) koja su usklađena s uputama Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI). Podsjetimo, posljednje prvenstvo održano je u siječnju 2019. godine u Puli, u organizaciji BK Axa. Na njemu su se naslovima prvaka države u najjačim kategorijama okitili Mia Radotić i Matija Meštrić. 010.jpg (142 KB)Državna prvenstva se diljem svijeta, na preporuku UCI-a, organiziraju istog vikenda kao i hrvatsko, a iduće Svjetsko prvenstvo u ciklokrosu će se održati u švicarskom Dübendorfu 1. i 2. veljače 2020. Na prošlom prvenstvu, održanom u Bogenseu u Danskoj, titulu svjetskih prvaka osvojili su Sanne Cant u ženskoj te Mathieu van der Poel u muškoj elite kategoriji.

Tko zna, možda baš u nedjelju na sjeveru Hrvatske ispliva neki novi skriveni talent koji je, baš poput Janice i Ivice odrastao i trenirao u skromnim uvjetima, jeo domaći špek, luk i češnjak. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, uvjeti će biti idealni pa bi i utrke mogle biti itekako zanimljive! Veselimo se!

Photo: Organizator (Arhiva 2019)

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh