www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
04. Rujna 2020.

Za one koji putuju tamo gdje drveće više ne raste

Za one koji putuju tamo gdje drveće više ne raste

Fjällräven i u jesen i zimu 2020. nastavlja istraživati iznad linije rasta drveća sa svojom planinarskom linijom Bergtagen. Linija je razvijena u uskoj suradnji s planinarskim vodičima te je dizajnirana da izdrži oštro okruženje kamena, snijega i leda koje će nas zateći u visokim planinama.

Linija Bergtagen je vrlo važna za Fjällräven; osim što je proširila, odnosno povisila asortiman odjeće i opreme od razine  mora da impozantnih vrhova, također je i pogurala granice održivosti, osvajajući u tom procesu renomirane nagrade.

Nomen est omen?1.jpeg (268 KB)

Stara latinska poslovica kaže da je ime znak, odnosno da se nečija sudbina ili bitno svojstvo poklapa sa značenjem imena koje nosi. A ime Fjällrävenove planinarske linije Bergtagen dolazi od drevne legende koje se danas malo tko sjeća. Ime je to obavijeno mitom o zastrašujućim planininskim trolovima (bergatroll) koji su prema skandinavskim predajama živjeli u planinskim špiljama.2.jpeg (201 KB) Trolovi, bića velike snage i skromnog intelekta, patrolirali su planinskim putevima i zarobljavali usamljene planinare, često zauvijek. Kada bi ti hrabri i znatiželjni istraživači uspjeli pobjeći i  vratiti se u normalan život u nizinu, promijenili bi se do neprepoznatljivosti. Njihovi umovi bi zauvijek pripadali planinama.3.jpeg (251 KB) U današnje vrijeme, kada je istraživanje planina uobičajena aktivnost, riječ bergtagen je dobila novo značenje. Danas se koristi kako bi opisala opsesiju koju izaziva druženje s tim divovima prirode, osjećaj očaranosti i poniznosti koje izaziva susret s veličinom i velebnošću planina.4.jpeg (140 KB) Trolova srećom već dugo nema, ali pojam gubljenja glave za planinama nije daleko od nove istine. Danas bi se moglo reći da su planinski vodiči bergtagen – posvetili su život tim visokim vrhuncima, gdje je priroda u svom najsirovijem izdanju.5.jpeg (316 KB)

Održivi izbor za planinske vodiče

Planinski vodiči trebaju opremu koja može odgovoriti izazovu korištenja dan za danom. Mora biti funkcionalna, ali ne zbunjujuća, lagana, ali sposobna štititi. I uz sve to mora biti održiva jer vodiči žele da priroda zauvijek bude u funkciji. Upravo iz tih razloga je Švedska udruga planinskih vodiča (SBO) odabrala Fjällräven Bergtagen proizvode za svoje članove.6.jpeg (171 KB)

Bergtagen linija: cjelogodišnja održiva zaštita od vremenskih neprilika

Linija Bergtagen pravi je podvig funkcionalnosti i održivosti planinarske opreme. Fjällräven je kombinirao reciklirani poliester,  merino vunu dobivenu bez mulesinga te G-Loft Supreme s vlastitim održivim materijalima, Eco Shellom bez PFC spojeva, G-1000 Eco i Bergshellom, s ciljem stvaranja jedinstvene kolekcije koja će biti podjednako funkcionalna i održiva. “Većina planinarske opreme napravljena je isključivo kako bi bila funkcionalna. Mi smo povrh funkcionalnosti htjeli dodati i održivost, kako bi planinarima ponudili istinski održiv izbor, bez kompromisa.“, istaknuo je Henrik Andersson, direktor dizajna i inovacija u Fjällrävenu.7.jpeg (305 KB)

***

Åke Nordin utemeljio je Fjällräven 1960. Godine  svom podrumu u gradu Örnsköldsviku u sjevernoj Švedskoj. Danas je ova bezvremenska,  funkcionalna i izdržljiva oprema za boravak u prirodi poznata u cijelom svijetu i može se pronaći u više od 30 zemalja.  Fjällrävenova ponuda obuhvaća odjeću za boravak u prirodi i modne dodatke za muškarce i žene, kao i ruksake, šatore i vreće za spavanje. Fjällräven na prvo mjesto stavlja odgovorno ponašanje prema ljudima, životinjama i prirodi te potiče interes za aktivnim životom te aktivnostima na otvorenom. Tvrtka je pokrenula i dva popularna događanja u prirodi, Fjällräven Classic i Fjällräven Polar, koja privlače tisuće sudionika svake godine. Fjällräven proizvodi u Hrvatskoj su dostupni unutar trgovina Iglu Šport (Zagreb, Rijeka, Starigrad Paklenica), ShoeBeDo poslovnicama diljem Hrvatske te na web-stranici www.fjallraven.com

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh