www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
03. Prosinca 2017.

Specialized Prevail II i Ambush

Specialized Prevail II i Ambush
10 fotografija

Specialized Ambush i Prevail, dvije različite kacige istog proizvođača bile su nakon izlaska na tržište svega par dana na pikalicama u redakciji, a onda smo naravno krenuli u eksploataciju i donosimo svoje kratke osvrte jer ćemo hard test obaviti u idućim brojevima  Bikera!

Što očekivati nakon kupnje? S-Works Prevail II je top model od znamenitog proizvođača koji se nije znatno mijenjao. Lagana, udobna i kažu sigurna kaciga. Da li je sigurna, pretpostavljamo da je (op.a. nismo padali s ovom kacigom na glavi), ipak je to njena namjena. Potrebno je koristiti kacige za ono što su namijenjene. Nemojte nositi xc kacigu i voziti all mountain ili pak enduro jer vam je to ugodnije. Postoji razlog.

Specialized Prevail II i Ambush slika 1

Manje brzine, finiji tereni i pod navodnicima manji rizik, dok AM kacige moraju izdržati padove na grubim terenima, pri većim brzinama i pri tome ne podbaciti. Ako to znate, onda nosite pravu kacigu koja odgovara vašem terenu ili zaključujemo da ste jako neodgovorni ako to nije tako. Svaka disciplina je kroz godine postala naprednija i počela grabiti u onaj sljedeći segment, pa je tako xc vozač počeo voziti allmountain staze i tako naprijed. Oprema je ostala ista, teren zahtjevniji, brži i opasniji. Imajte to na umu. Iako je tako uvriježeno, ali ponekad se jureći niz neki strmi kamenjar, pitamo, zar su ovi bibovi i ove kacige dosta da nas zaštite? Pa iskreno rečeno i nisu.

Specialized Prevail II i Ambush slika 2

Tako da štedjeti ili odabrati krivu kacigu, to je najgore što možete napraviti. Prevail je prozračna kaciga koja je ljeti odlična, zimi možda malo hladna, ali s podkapom se to brzo riješi. Tehnička izrada same kacige na papiru zvuči inovativno, ali na terenu se otkrivaju čari. Ova je kaciga stvarno užitak za tjeme, užitak u vožnji, perolaka kategorija koja je na glavi lakša i od nekih zimskih kapa. Znojenje glave je minimalno u odnosu na neke zatvorenije tipove. Svakako naglašavamo da je to xc kacige i kao takva je vrhunska. Najduže vožnje s tom kacigom koje smo odvalili su bile preko 5 sati i to kombinirano u toplim, vrućim i vjetrovitim uvjetima. Sve što možemo reći: odlično.

Specialized Prevail II i Ambush slika 3

Cijena nije mala, ali jednom se kupi i nosi godinama, tako da nije u “šoldima sve” :). Šteta je potrošiti na model koji vam neće odgovarati. Kompaktna je i mala, štitnik odnosno krilo koje stoji na prednjem dijelu kacige ima namjenu više za usmjeravanje zraka nego bilo što drugo, ali to nam je bilo i potrebno. Uglavnom ga nismo skidali iako je moguće. Evo nas i kod Ambush-a. Odlična trail i enduro kaciga s velikim otvorima za ventilaciju i velikom površinom koja osigurava kompaktnost i čvrstoću. Visok nivo sigurnosti osigurala je inovativna tehnologija spajanja kostura kacige s gornjim pokrovom te vrsta materijala koja jamči najbolju protekciju pri padu.

Specialized Prevail II i Ambush slika 4

Mi bi se osvrnuli još na sistem stezanja kacige koji je odličan i kod vozača s dužom kosom se ne zapetljava u kosu prilikom zatezanja. Izrazito ugodna, lagana koliko može biti s obzirom da je predviđena za zahtjevnije terene i mora pružati veću sigurnost. Mindset 360 sistem jamči zatezanje kacige skroz u krug glave kako bi bila podjednako čvrsto pozicioniranja na svim mjestima. Vizir je podesiv po visini, ako vam je vruće, onda ga podignete kako bi zrak lakše dopirao do otvora i time omogućio bolje hlađenje i ventilaciju. Vjerojatno ste se susreli s kacigama u kojima vam postane ubrzo jako vruće za glavu pa ju na kraju skinete i penjete bez nje. E, pa ova kaciga to nije.

Specialized Prevail II i Ambush slika 5

Ona je dovoljno svježa, da će ostati na glavi. Skidanje kacige kod uspona je također opasno i nije dobro nemati kacigu. Kod pada na usponu se možete nespretno dočekati i udariti o neki kamen. Još ćemo pisati o dojmovima ove kacige, ovo je ukratko s nekoliko vožnji ono što bismo mogli reći. Preporučujemo kacigu, ali u narednim brojevima donosimo još više informacija, koje ćemo dobiti iz realnih uvjeta - sa staze. Do tada čuvajte glavu.

Specialized Prevail II i Ambush slika 6

Photo: Biker

Na vrh