www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
28. Travnja 2021.

Kažuni i utvrde - bike ruta po Istri

Kažuni i utvrde - bike ruta po Istri
12 fotografija

BRIJUNI ADVENTURE RACE KAO INSPIRACIJA

Dok “outdoor” nacija trči po brdima, a trail i trek utrke rastu po brojnosti kao gljive poslije kiše, pustolovne utrke pomalo stagniraju. Prisjetimo se za one koji još ne znaju: pustolovne utrke su multidisciplinarne aktivnosti koje uključuju brdski bicikl, trčanje, kajakarenje, plivanje, korištenje alpinističkih tehnika i svih ostalih aktivnosti koje određeni teren može nametnuti, a mašta organizatora iskoristiti za utrku. Povrh svega tu je i orijentacija tijekom cijele utrke kao krovna disciplina. Mogu trajati od nekoliko sati, pa do više dana. Radi svega navedenog očito je koliko je zahtjevno organizirati jedan takav event. Ipak, to nije spriječilo ekipu iz SRK Puls da nas iz godine u godinu razvesele jednom takvom pustolovkom. Tako je bilo i ove godine, a arena događanja bila je na Brijunima i u okolici Fažane. Upravo ta pustolovka potaknula me da pripremim ovu rutu na području između Rovinja i Fažane. One koje zanima više o pustolovki Brijuni Adventure Race i kako smo se proveli na istoj može pročitati u idućem broju Outdoors časopisa koji će biti na kioscima početkom studenog.preview2.jpg (354 KB)

NAJLJEPŠI ZALAZAK SUNCA

Za pripremu mi ovaj puta nije trebalo puno, dobro sam upoznat s ovim dijelom terena, a za orijentaciju poslužit će karte s gore navedene utrke. Odlučio sam krenuti iz Rovinja, pitoresknog grada na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Jednog od najfotografiranijih gradova u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Kažu: “grada s najljepšim zalaskom sunca”. Posvjedočili milijuni turista koji svakog dana na molovima ispraćaju zadnje zrake sunca gledajući taj veličanstven prizor kroz svoje digitalne ekrane postrojeni jedan do drugog. Ako si dobro tempirate vrijeme ture, pa se vratite u Rovinj sa zalaskom sunca možete i vi biti jedan od svjedoka ovog veličanstvenog svakodnevnog zbivanja koje se svakim danom pomiče za koju minutu, a o čemu možete više saznati u zvjezdarnici u Višnjanu, kad ste već u Istri.preview7.jpg (734 KB)

OBALOM

Prvih deset kilometara zaista je jednostavnih kad je riječ o orijentaciji, ali su po meni jedni od ljepših jer staza krivuda prateći obalnu crtu. U početku za vama ostaje panorama stare jezgre Rovinja koja postepeno zamijenjuje rimski kamenolom i deseci otoka i otočića uz mirisnu mješavinu mora i šume Zlatnog rta. Odvajanjem prema unutrašnjosti kod očuvane rimske cisterne, a nakon nekih petnaestak kilometara od početka rute nalazi se močvarno područje Palu. To je ornitološki rezervat gdje je velik broj ptica pronašao svoji dom. Ovdje je obavezno desno skretanje jer je zabranjeno voziti bicikl kako bi se izbjeglo uznemiravanje ptica. Skretanje se nalazi uz rendžersku kuću, a u slučaju da vas zanimaju ptice, ovdje možete vezati bicikle, pa pješke do neke od osmatračnica u blizini. Zanimljivost ovog mjesta je što je voda bočata. Razlog tome je austrougarska vojska koja je 1906. g. prokopala kanal koji spaja močvaru s morem u nadi da će tako spriječiti razmnožavanje ličinki malaričnih komaraca. Naravno to se nije dogodilo, ali se dogodio procvat za životinjske vrste kao što su cipli i jegulje kojima je stanište upravo bočata voda poput ove.preview15.jpg (1.16 MB)

FORT FORNO

Nakon pet kilometara makadama ruta vodi u područje austrougarskih vojnih utvrda u okolici Barbarige. Ovdje je više fortifikacijskih objekata, čak njih 14. Većinu je teže vidjeti jer su ukopani i dobro skriveni. Zanimljivo je da su svi povezani podzemnim tunelima, a glavni među njima pod nazivom “Fort Forno” smješten je uz obalu i opasan velikim suhim kanalom kao zaprekom za tadašnje pješaštvo. Utvrda je izgrađena 1904. g., a služila je u obrani tadašnje glavne luke ratne mornarice u Fažanskom kanalu. Objekti su interesantni za vidjeti, ali je potreban oprez obzirom da su urušeni, a postoji i opasnost od pada s visine.

PREMA PEROJU

Nastavkom uz obalu moguće je doći do Peroja, a kasnije uređenom stazom i do same Fažane. Tu mi je bilo dosta kilometara, pa sam odlučio krenuti označenim biciklističkim stazama prema Balama. U Balama završava makadamski put i ima nekoliko varijanti za povratak do Rovinja. Odlučio sam se za onu najbržu, a to je cestom Bale – Rovinj u dužini od 11 kilometara.

UTRKOM DO POVRATKA

Izlaskom na cestu put mi je presjekla jedna biciklistica na cestovnom biciklu. S obzirom na to da sam bio sam, a htio sam se požuriti, odlučio sam iskoristiti zavjetrinu i sustigao sam je. Došavši u zavjetrinu činilo mi se da mogu brže, pa sam ubacio u višu i ubrzao ostavivši ju za sobom pomalo žalostan što ću ipak sam do Rovinja. Nekoliko trenutaka kasnije začuo sam pomalo glasno prebacivanje brzina elektronskih mjenjača, a ona je prošla pored mene kao brzi vlak. Vremena nije bilo, instinktivno se u meni probudio natjecateljski duh i odmah sam skočio te uz muku uhvatio zavjetrinu. Cesta na ovom djelu je lagano valovita s blažim usponima i spustevima. Bacam pogled na brzinomjer, prešli smo 40 km/h, a i dalje ubrzavamo. Prešli smo i 50 km/h, a ja sad već sa strahom gledam prema svojim mjenjačima na brdskom biciklu jer brzina više nemam, ali se ne dam. Nadam se nekom usponu koji će mi malo smanjiti kadencu. Bilo bi pošteno da dam i koju smjenu, ali kako se brzinomjer zaustavio na 56 km/h to mi ne pada na pamet. Konačno dolazi jedan malo duži uspon i tu uspijevam malo odmoriti, a čak se odlučujem dati i smjenu, pa počinjem tiskati jače na brdu. Ponovno smo na ravnoj dionici i priča se ponavlja, mjenjači se čuju, a brzina opet suludo raste i ja dahćem u zavjetrini na kadenci od 130 okretaja u minuti. Razmišljam tako kakva je ovo suluda “Lady” i evo nas u Rovinju.preview30.jpg (907 KB)

IRON LADY

Prije nego nam se putevi raziđu rekoh da popričamo, pa se odlučih obratiti na engleskom, sigurno neka strankinja na pripremama kod nas. Pričamo mi tako par minuta na engleskom sve dok nismo ustanovili da smo oboje iz Hrvatske, a onda sam ja ustanovio da se nisam vozio tamo s nekom Lady nego glavom i bradom s Iron Lady Đurđicom Orepić, našom triatlonkom koja je uz Željku Šaban i Andreja Višticu nastupila na svjetskom prvenstvu u triatlonu na Havajima i uspješno ga završila, a eto ja sam imao sreće s njom odraditi posljednju biciklističku dužinu prije puta i na neki način biti dio te lijepe triatlonske priče.

Preuzmi gps trag (kml)
Preuzmi gps trag (gpx)
Na vrh
Država
Hrvatska
Županija
Istarska županija
Zahtjevnost
Srednje zahtjevna
GPS trag
Specifikacije
Dužina52 km
Visinska razlika400 m