www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
06. Svibnja 2022.

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu!

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu!

Ne mora biti problem. Treba vam rezervna zračnica s odgovarajućim ventilom ( ako je presta ventil na kotaču, a vi imate ‘’auto’’ ventil na rezervnoj zračnici, rupa na obruču neće biti dovoljno velika ), mala pumpa koju možete staviti na bicikl ili u ruksak i "montirače" za skidanje i stavljanje vanjske gume. Za neke bicikle je potrebno imati alatić sa imbus ključevima za skidanje kotača. Princip zamjene zračnice prednjeg kotača je jednostavniji jer nema pogonskih komponenti.

kenda sale.jpg (671 KB)Kod skidanja stražnjeg kotača bilo da se radi o kočnicama s diskom ili V-brake, princip je isti. Ukoliko je guma prazna, ne morate otpuštati V-brake sistem kočnice. Ubacite na najmanji lančanik straga i najmanji lančanik sprijeda, tako će lanac biti opušten pa ćete lako pomaknuti stražnji mjenjač. Okrenite bicikl naopako, položite ga na volan i sjedalo i pazite da ne oštetite ručice mjenjača i kočnice. Otpustite zatvarač te ga malo odvrtite.

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 2

Lijevom rukom povucite stražnji mjenjač, a desnom vucite kotač prema gore, i lagano izvucite kotač.

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 3

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 4

Slijedeći korak je skinuti vanjsku gumu pomoću montirača. Jednim montiračem osigurajte da se guma ne vraća u obruč, a drugom obiđite cijeli krug.

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 5

Drugu stranu vanjske gume nije potrebno skidati kako bi uklonili zračnicu. Vodite računa da se vanjska guma nakon dugo vremena zaljepi za obruč pa ju treba jače pritisnuti prstima kako bi se odvojila od stjenke obruča. Sa ventila uklonite sigurnosnu maticu kako bi skinuli zračnicu. Novu zračnicu stavljate tako da prvo stavite ventili na njegovo mjesto i osigurate ga maticom

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 6

i dalje u krug postavljate zračnicu

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 7

(prethodno je dobro provjeriti unutarnji dio vanjske gume rukom da bi se otklonio uzrok bušenja ukoliko se radi o trnu, čavlu, staklu i slično :), zatim malo napumpate novu zračnicu kako bi poprimila oblik, što ujedno i osigurava da dobro sjedne na svoje mjesto).

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 8

Vanjsku gumu vraćate rukama unutar ruba obruča dokle ide, a onaj dio koji ne možete rukama, postavite koristeći montirač za skidanje i stavljanje. Nakon toga prebacivši gornji dio lanca preko malog lančanika na kotaču, s desnom rukom vratite kotač u sjedište dok lijevom držite stražnji mjenjač tako da vam ne smeta.

Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 9

Kada je sve sjelo, desnom rukom povucite kotač prema sebi kako bi provjerili da li je sve ispravno sjelo u ležište i zatim stegnite brzi zastvarač. Preostalo je napumpati gumu do kraja tako da svi rubovi gume izađu van i da guma jednolično sjedne na obruč.
Ako želiš na vožnju biciklom, moraš znati zamijeniti zračnicu! slika 10

 

Na vrh