www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
07. Listopada 2021.

12. GABRIN MARATON

12. GABRIN MARATON
46 fotografija

Nedjelju (03.10.2021.) iza nas održalo se Husqvarna Nacionalno prvenstvo Hrvatske (XCM i XCP) u Vodicama.

Photo: Denis Peroš

Domaćin ove utrke bio je brdsko-biciklistički klub „Orlov krug“ kojeg vozači MTB utrka znaju po organizaciji istoimene utrke XCO „Orlov krug“ te rekreativnog mtb maratona koji se tradicionalno održava druge nedjelje u Listopadu u znak sjećanja na Gabrijela Skočića i njegove kolege, vatrogasce koji su tragično i hrabro preminuli u akciji gašenja požara na otoku Kornati 2007.g. Ove godine 12. Gabrin maraton vozio se na drugačijoj stazi koja je bila i ovogodišnje Nacionalno prvenstvo Hrvatske u XCM i XCP kategoriji.

Duža staza (XCM format – staza A) bila je dužine 95 km sa 1100 m uspona i na njoj su se natjecale kategorije Elite & U23 (muški i žene), „Veterani A“ i „Sport“.

Kraća staza (XCP format) vozila se na dvije staze. Dužinu od 54 km i 700 m uspona (staza B) vozile su kategorije „Veterani B i C“ i „Juniori“ (M i Ž). Nešto kraću stazu dužine 48 km i 580 m uspona (staza C) vozile su kategorije „Kadeti“ (M i Ž). „Veterani D“ i „Rekreativci“ (M i Ž).

Trase ovog maratona vodile su natjecatelje pitoresknim biciklističkim stazama oko Vodica kroz vodička polja, maslinike i vinograde. Staza A i B vodila je od starta vozače prvo na dobro poznatu XCO stazu „Orlov krug“ odakle se odmah nakon prvog uspona pružao prekrasan pogled na Jadransku obalu od Tribunja do Vodica. Kako bi organizatori bili sigurni da vozačima ovih kategorija ne promakne ovako prekrasan pogled, završnica maratona vodila je natjecatelje još jednom na ovaj dio staze „Orlovog kruga“ prije nego su ušli u cilj. Ovaj dio staze je ujedno bio i prvi „filter“ na kojem su se od starta stvorile manje grupice vozača.
Veći dio staze nakon uvodnog dijela po XCO stazi vodio je širokim makadamskim putevima koji su međusobno povezani s kratkim „singletrack“ stazama. Stazu možemo ocijeniti kao tehnički „nezahtjevnu“ ako gledamo da na njoj nije bilo zahtjevnih dropova, opasnih spustova (osim kratkog spusta na dijelu staze XCO „Orlov krug“). Međutim staza nije bila nimalo lagana upravo zbog velikog broja zavoja koji su vozačima razbijali ritam i malo po malo trošili energiju sa svakim novim ubrzanjem nakon izlaska iz zavoja.
Rastresit i grub makadam bio je pravi izazov i za gume koje su natjecatelji odabrali pa je tako neke na putu do boljeg rezultata spriječilo i neželjeno bušenje, a bilo je tu i tehničkih kvarova poput pucanja nosača od stražnjeg mjenjača (tzv. „dropout“).

U takvim uvjetima na najdužoj stazi najbolje se snašao Anthony Bilić koji od ove sezone vozi i za UCI ekipu Four Es Racing Team. Anthony je jedan od rijetkih hrvatskih mtb vozača koji je imao prilike nastupati na Svjetskom kupu u XCO disciplini u konkurenciji s najbržim mtb vozačima današnjice: Nino Schurter, Mathias Flückiger, Thomas Pidcock, Mathieu Van Der Poel, Ondrej Cink… Anthony je do prednosti u utrci došao već u prvoj polovici utrke te prednost više nije ispuštao do kraja utrke. Najbliža konkurencija na utrci bili su mu vozači Legović Martin (BK Novigrad) i Paškalin Bruno (Meblojogi PRO-CONCRETE) koji utrku završavaju kao 2. i 3. u kategoriji „Elite & U23“.

U ženskoj utrci u kategoriji „Elite & U23“ najbrža žena bila je Sabina Rzepka međutim kako nema hrvatsko državljanstvo titula prvakinje Hrvatske pripala je iskusnoj vozačici Gorani Težak koja od ove sezone vozi za BK Buzet. Drugo mjesto na državnom prvenstvu osvojila je Ana Rumiha (Adrenalina Giant MTB Team) koja je je u svijet biciklizma ušla tek nedavno, a svoje dobro tehničko predznanje vožnje na mtb-u zasigurno može zahvaliti iskustvu koje ima kao profesionalna vozačica snowboarda. Treće mjesto osvojila je bivša državna prvakinja u XCM disciplini Kristina Lukačević (BK Rotor).

Rezultate svih kategorija i njihova vremena po stazama možete pronaći na ovom linku, a mi ćemo ovdje nabrojati još vozače koji su osvojili postolja u svojim kategorijama.

Bacite oko i na odličnu galeriju fotografija za koje je zaslužan Denis Peroš.

„VETERANI A“:

1. Tomislav Katalenić (BK Sic)
2. Vanja Šomođi (BBK Asi)
3. Josip Žugec (BK Maratin Beciklin)

* U ovoj kategoriji ukupno drugo mjesto osvojio je Ivan Vrcić ali zbog toga što nema HBS licencu nije mogao biti službeno proglašen prilikom dodjele medalja za državno prvenstvo

„SPORT“:

1. Denis Bogović (BBK Asi)

* U ovoj kategoriji ukupno drugo mjesto osvojio je Antonio Vidović ali zbog toga što nema HBS licencu nije mogao biti službeno proglašen prilikom dodjele medalja za državno prvenstvo

„VETERANI B“:

1. Ivica Mesarić (BBK Orlov krug)
2. Tonko Juras (BBK Orlov krug)
3. Marko Ljevar (BK Našice)

„VETERANI C“:

1. Boris Basta (BBK T-Rex)
2. Relvis Glavić (BK Novigrad)
3. Joško Fržop (BK Novigrad)

„JUNIOR“:

1. Jakov Svilokos (BGK Tuškanac)
2. Ivan Okmažić (BK Makarska)
3. Matija Trstenjak (BK Mura Avantura)

„JUNIORKA“:

1. Anja Nadu (BK Montes)
2. Valentina Pilčić (BK Grobnik)

„KADET“:

1. David Sandić (BK MTB Istra – Pazin)
2. Luka Škara (BK Zadar)
3. Ian Peran (BK Zadar)

„VETERAN D“:

1.Gršo Mataija (BK Crikvenica)
2. Ćiro Gomojić (BK MTB Istra – Pazin)

* U ovoj kategoriji ukupno drugo mjesto osvojio je Denis Cvjetković ali zbog toga što nema HBS licencu nije mogao biti službeno proglašen prilikom dodjele medalja za državno

NAJČITANIJE
Na vrh