www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
29. Rujna 2020.

Odjeća (ne) čini biciklista

Odjeća (ne) čini biciklista

Svima nam je dobro poznata izreka iz naslova i svima nam je jasno da istu možemo lako prenijeti i na nas bicikliste, ali i trkače odnosno sve sportaše koji bez obzira na vremenske uvjete ne posustaju u bavljenju sportskim aktivnostima.

Odjeća (ne) čini biciklista slika 1

Doduše, posljednje vrijeme nerijetko slušamo i neke druge, baš poput one da ne postoji loše vrijeme, već samo loša oprema! Da je doista tako uvjerio sam se i sam prilikom testiranja i proučavanja Bontrager opreme. Stoga ću vam u tekstu koji je pred vama pobliže približiti nekoliko zanimljivosti o podmajicama ili u tzv. baselayer-ima.

Odjeća (ne) čini biciklista slika 1

Baselayer odjeća nosi takvo ime baš zbog zato jer je to prvi komad odjeće koji je u direktnom kontaktu s našom kožom i koji nas štiti od raznih utjecaja, odnosno znoja, vjetra, hladnoće... Kada razmišljam o različitim vremenskim uvjetima u kojima se vozim biciklom ili bavim nekom drugom aktivnošću na svježem zraku, jasno je da ovisno o tim vremenskim uvjetima moram odabrati kako ću se obući. Vjerujem da isto činite i vi.

Odjeća (ne) čini biciklista slika 2

Ista stvar je i prilikom odabira baselayer-a, odnosno vrsti materijala koje se koriste kako bi pružile najbolju moguću zaštitu. Sigurno vam nije svejedno odvija li se aktivnost na temperaturi zraka od 40 ili pak -5 stupnjeva Celzijeva. Upravo iz tog razloga prilikom odabira baselayer-a iz Bontrager ponude možete birati između tri osnovne kategorije – B1, B2 ili B3. Svaka od ove tri kategorije rađena je od drugačije vrste materijala ili pak kombinacije dvaju materijala. Osim specifične podjele po vrsti materijala od kojih se izrađuju, razlika naravno postoji i u težini materijala svake kategorije. Svaka od te tri kategorije dolazi u nekoliko podkategorija (op.a. s kratkim, dugim ili pak bez rukava).

Odjeća (ne) čini biciklista slika 3

B1 kategorija

U ovoj kategoriji su baselayer-i koji se koriste u toplim uvjetima, odnosno na temperaturama od 15 stupnjeva ili više. Izrađeni su od sintetičkog materijala jer takva vrsta materijala pomaže "rashlađivanju" vašeg tijela, točnije pomaže ishlapljivanju topline koja nastaje u uvjetima viših temperatura i bavljenja fizičkom aktivnošću. Osim vrste materijala posebna pažnja pridodana je i težini materijala koja se koristi za izradu baselayer-a pa je tako u ovoj kategoriji težina 90 g/m2. Proizvode ove kategorije možete kupiti s kratkim rukavima ili u verziji bez rukava. Dugi rukavi kod ove kategorije ne postoje iz razloga koji sam ranije i spomenuo - namijenjena je za tople uvjete.

Odjeća (ne) čini biciklista slika 4

B2 kategorija

Ova kategorija namijenjena je za srednje uvjete topline/hladnoće, a na temperaturnoj skali to bi značilo da je namijenjena za temperature između 1 i 15 stupnjeva. Kako bi vozač zadržao maksimalnu udobnost tijekom aktivnosti osim sintetike korišten je i materijal Merino vuna. Kombinacija ova dva materijala izrađena je u omjeru 60:40 (op.a. sintetika : merino vuna). Sigurno da je osjetna razlika vozite li bicikl na 1 ili 15 stupnjeva, a pogotovo ako još k tome vozite uzbrdo. Sintetika će vam u ovom slučaju pomoći da dio topline koji stvarate "ishlapi" i pomoći vam da ne "zakuhate". Merino vuna će vam pak s druge strane pomoći zadržati temperaturu tijela pogotovo u situacijama kada su temperature bliže nuli. Zamislite primjerice da se penjete na brdo i odlučite raskopčati svoj dres ili jaknu jer vam je prevruće voziti zakopčani do grla? U tim situacijama Merino vuna sprječava onaj osjećaj hladnoće zbog "isparavanja" vašeg tijela, topline koju stvarate i pomaže zadržati vaše tijelo na ugodnoj temperaturi. U ovoj je kategoriji također posvećena pažnja specifičnoj težini materijala koji se koristi pa tako u ovoj kategoriji ona iznosi 140 g/m2. Ako uspoređujem ovu težinu s drugim proizvođačima, uočavam razliku. Naime, ova težina je nešto niža nego što je to slučaj kod takve odjeće za planinarenje ili kampiranje. Razlog je doduše vrlo jednostavan, u biciklizmu tijelo tijekom aktivnosti postiže ipak nešto višu temperaturu, pogotovo ako prelazi iz aerobnog u anaerobni "sustav" rada, pa je zbog toga korištena i nešto manja specifična težina materijala. Ove modele moguće je kupiti s kratkim rukavima, dugim rukavima te dugim rukavima s kapuljačom.

Odjeća (ne) čini biciklista slika 5

Kod B1 i B2 kategorije koristi se još jedna i tehnologija po kojoj su Bontrager baselayer-i u samom vrhu ponude, a ona se zove "37.5". Zamislite znoj koji nastaje tijekom vježbanja kao prolivenu tekućinu na stolu. Toplina koje vaše tijelo proizvodi pretvara taj znoj (tekućinu) u paru i na taj način se zapravo naše tijelo hladi. To hlađenje tijela još je efikasnije ukoliko nosite odgovarajući baselayer.

 

Odjeća (ne) čini biciklista slika 6

Zbog čega? Tehnologija materijala ponaša se na sljedeći način: znoj koji dolazi u kontakt s baselayer-om ne zadržava se na jednom mjestu, već se širi na ostale površine baselayer-a i na taj način omogućava da vaše tijelo brže ispari tekućinu i brže se osuši/ohladi. "37.5" tehnologija ima 80% veću površinu po kojoj se znoj može širiti i upravo zbog toga veći dio posla obavlja za vas - veća površina raspršuje znoj još više i omogućava još brže isparavanje tog znoja. Dio tehnologije koji se nalazi integriran unutar "37.5" tehnologije zove se "tehnologija aktivnih čestica". Te aktivne čestice ne namoče se od vašeg znoja, već služe kako bi odvodile vaš znoj dalje od kože kroz tkaninu van prema zraku. Sve ovo omogućuje tijelu da se brže hladi, daje osjećaj veće udobnosti i na kraju krajeva bolje performanse. Relativna vlažnost od 37.5% idealna je mikroklima za postizanje vrhunskih rezultata.`

Odjeća (ne) čini biciklista slika 7

B3 kategorija

Posljednja kategorija ona je namijenjana hladnim odnosno smrzavajućim uvjetima, a to su temperature ispod 0 stupnjeva. Iz tog razloga ova kategorija baselayer-a Izrađena je od 100% Merino vune. U ovakvim uvjetima ne dolazi do potrebe da se tijelo hladi isparavanjem. Naime, u takvim uvjetima čim zakopčate svoju jaknu i ako se tijelo počne hladiti isparavanjem, vama će biti sve hladnije i hladnije pri čemu dolazi do mogućnosti hipotermije (op.a. stanje u kojem tijelo gubi toplinu brže nego što je može proizvesti). Upravo tu dolazi do prednosti pri upotrebi materijala poput vune koja ima svojstvo "zarobljavanja" zraka dok se tijelo znoji bilo da je riječ o naporu tijekom aerobne ili anaerobne aktivnosti. Drugačiji materijal naravno dovodi i do drugačije specifične težine materijala koja se koristi u ovoj kategoriji, a ona je naravno specifična i s obzirom na aktivnost (biciklizam) o kojoj je riječ te iznosi 200 g/m2. Ova kategorija prodaje se jedino u varijanti s dugim rukavima i ¼ zip zatvarača u području vrata.

Odjeća (ne) čini biciklista slika 8

Zaključak

Da zaključim, odaberite B1 – za tople, B2 – za srednje i B3 – za hladne uvjete.

Želim vam ugodnu vožnju!

Odjeća (ne) čini biciklista slika 9

Photo: Trek

Na vrh