www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
03. Veljače 2021.

Alat koji košta 100tinjak kuna uštedjet će vam daleko više ako ga imate

Alat koji košta 100tinjak kuna uštedjet će vam daleko više ako ga imate

Radi se o alatu koji bi svaki biciklista trebao imati u svojoj kućnoj kolekciji must have alata za bicikl. Među svim imbus ključevima trebao bi se naći i alat za mjerenje istrošenosti lanca.

Istrošenost lanca značajno utječe na sve ostale komponente pogona. Ako se potroši ili razvuče preko dozvoljene granice, počinju se značajnije trošiti dijelovi poput kazete, prednjih lančanika i malih lančanika na stražnjem mjenjaču.  Alat izgleda dosta jednostavno i nije skup, a uštedjet će vam odlaske u servis radi jedne provjere koju bi trebali raditi ako se vozite tri puta tjedno, barem jednom mjesečno. Istrošenost lanca se pomoću ovakvog alata mjeri u postotcima.
20210203_130558.jpg (3.16 MB)Što je veći postotak, veća je istrošenost lanca. Kad do toga dođe i lanac je izgubio svoja tvornička svojstva, alat kojim to mjerimo će u postotcima od 0.75%-1% iskazati potrošenost lanca i to se smatra da je lanac potrošen i potrebno ga je promijeniti. Ako to radite redovito i mijenjate lanac kad je potrošen, značajno ćete produžiti vijek svojim komponentama, a cijena alata će se isplatiti već kod prve zamjene lanca :). Iako se lanci ne troše brzo, alat je dobro i važno imati. Što više kilometara radite to vam je taj alat potrebniji ;)
20210203_130636.jpg (4.04 MB)Postupak mjerenja je jednostavan, manje više svi alati imaju jednaki oblik. Jednu kukicu ubacite između linkova lanca, a drugu spustite na linkove, ako kukica upadne u linkove, lanac je potrošen, ako ostane na linkovima gore kao na slici, lanac je još dobar. alat se ne stišće i ne koristi se nikakva sila za tiskanje alata među linkove. Ako ne upada sam, znači da nije potrošen i možete ga dalje koristiti. ;) Konkretan alat na slici je predviđen za lance do deset brzina i tolerancija 0.75 je dopuštena, sve preko toga na lancu koji se koristi na kazetama sa deset brzina je za promijeniti. Lance za 11 i 12 brzinske kazete treba mijenjati na 0,5% potrošenosti i za taj slučaj morate imati isti ovakav alat koji pokazuje 0.5% potrošenost.

Na vrh