www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
12. Veljače 2021.

Biciklističke rute unutar NP Krka

Biciklističke rute unutar NP Krka

Srednji i gornji tok rijeke Krke idealno su odredište za sve one koji svoj odmor žele provesti aktivno u netaknutoj prirodi zbog svoje specifične konfiguracije terena i prirodnih fenomena u okruženju.

Nacionalni park „Krka“ proširio je svoju turističku ponudu uredivši četrnaest biciklističkih ruta koje spajaju najatraktivnije dijelove parka, nudeći pritom neke sasvim nove ljepote i izazove, ali i slobodu kretanja koju samo bicikliranje može pružiti. dsc - 097.jpg (194 KB)Brdskih ruta ima ukupno pet, namijenjene su biciklistima s dobrom fizičkom kondicijom i naprednim vještinama upravljanja biciklom a vozi se po uređenim i neuređenim šumskim stazama s usponima i spustovima koji mogu imati i veći nagib. Cestovne rute, kojih je na području Parka tri, karakterizira vožnja sportskim cestovnim biciklima po kvalitetnim asfaltiranim cestama, na rutama iznadprosječne ukupne duljine i različitih visinskih profila. Namijenjene su aktivnim sportašima koji traže fizički zahtjevne sportske izazove. Za aktivne obiteljske izlete u prirodu, kao i za povremene rekreativce, predviđeno je šest treking-ruta, koje kombiniraju vožnju po asfaltiranim cestama s vožnjom po kvalitetnim makadamskim putovima, bez tehnički zahtjevnih dijelova.
Za one koji traže makar i kratkotrajni bijeg od užarene vreve u „špici“ turističke sezone područje srednjeg i gornjeg toka rijeke Krke nudi oaze mira koje spajaju odmor i aktivnost, tišinu i buku koju stvar priroda, kulturno naslijeđe i prirodne ljepote. Ove su rute osmišljene tako da i odmorišta oduzimaju dah, ali svojom ljepotom i jedinstvenošću, poput Rogova, jednog od najljepših vidikovaca na rijeci Krki, s kojeg se pruža pogled na kanjon Među gradama i otok Visovac. Iako danas više nema vidljivih tragova, na tom se području, između sela Rupe i gornjeg dijela Visovačkog jezera, nalazila starohrvatska utvrda Rogovo. foto - 031.jpg (578 KB)Ako se odlučite ovaj lokalitet posjetiti vašim ljubimcem na dva kotača, krenite iz posjetiteljskog centra u Laškovici i obvezno pratite biciklističke oznake. Imate dvije opcije: brdska ruta M-2, s ukupnim usponom od 599 m, idealna je za one iskusnije, koji preferiraju brdsku vožnju: njih čeka 21,8 km čiste uživancije, a ako volite laganiju vožnju, pratite treking-stazu s oznakom T-5, dugu svega 13,9 km, s usponom od 114 m, koja je položenija i stoga pogodnija za laganu, rekreativnu vožnju.
Jedna od mirnih oaza na gornjem toku rijeke Krke je rimski vojni logor Burnim, sagrađen u prvoj polovici 1. stoljeća, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovijedništva i dobro očuvan amfiteatar. Ovaj je lokalitet dio cestovnih ruta R-2 i R-3, brdske M-5, te treking rute T-1. Samo nekoliko stotina metara od Burnuma, na cesti Knin-Kistanje nalazi se Manojlovački slap, treći, najviši, i po mnogima najljepši slap rijeke Krke, ukupne visine 59.6 metara, a do njega vodi 360 metara duga staza s vidikovcem.
Oziđana pećina dio je T-6 rute namijenjene obiteljima i rekreativcima. Nalazi se na samom vrhu kanjona iznad Roškog slapa, na nadmorskoj visini od 220 m. Do nje vodi više od petsto drvenih stuba, dok se ispod nje nižu male kaskade, u narodu poznate kao „ogrlice“. U pećini je pronađen velik broj arholoških ostataka svih neolitičkih kultura jadranskog prostora, što svjedoči o ljudskoj prisutnosti u špilji od oko 5000 godina prije Krista, pa do 1500 godina prije Krista, te je u njoj uređena arheološka zbirka in situ.dsc - 095.jpg (529 KB)Roški slap s Ogrlicama dragulj je skriven u srcu kanjona. Tuda, preko slikovitog mosta okruženog nizom kaskada, rukavaca i otočića, prolazi najveći broj biciklističkih ruta. Taj lokalitet dio je brdske rute M-3, duge 34 km, odnosno M-5, duge čak čak 46 km, bogate vidikovcima, do kojih vode jači i strmiji usponi. Polazište i cilj jest posjetiteljski centar u Laškovici. Zaljubljenicima u cestovni biciklizam taj je lokalitet nezaobilazan na rutama (road) R1 i R2, koje polaze iz Skradina, i R3, kojoj je polazište u posjetiteljskom centru u Laškovici. Posljednja ruta, duga više od 50 km, prolazi kroz slikovita sela koja se izmjenjuju s prostranim poljima i uzvisinama s vidikovcima s kojih se pruža pogled na kanjon rijeke Krke.

Na vrh