www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
03. Rujna 2021.

Da li biciklističke kacige imaju rok trajanja? Da li im opada stupanj zaštite s godinama?

Da li biciklističke kacige imaju rok trajanja? Da li im opada stupanj zaštite s godinama?

Iako možda zvuči kao smiješno, ali oko toga se i dan danas vode polemike među korisnicima i proizvođačima. Argumenata za obje strane ima i previše i svi oštro zastupaju svoj stav. Potrošač je uvijek u svojim argumentima poticao razmišljanje da proizvođač plasira priču kako bi prodao više i češće. Često smo svjedoci da je to tako i da uglavnom proizvođač u svojoj brizi za našom sigurnošću ipak ispred nas kao kupca stavlja profit i prodaju proizvoda tako da je doista teško zaključiti što je uistinu točno.

26642-157279688467.jpeg (583 KB)

Većina proizvođača tvrdi da njihove kacige pružaju jednaku sigurnost u trajanju od tri do pet godina, a da se onda zavisno o brendu počinje uviđati pad stupnja zaštite prilikom udaraca. Ono što baš svi naglašavaju je da se kacigu treba zamijeniti ako je u bilo kojem smislu promijenila svoja svojstva poput boje, oblika bilo kojeg elementa same kacige i naravno obavezno ju treba zamijeniti nakon pada ili nezgode. Ono što je sigurno, kaciga je jednokratni proizvod u smislu zaštite. Ovo bi trebali shvatiti kao važno pravilo i nakon bilo kalavog pada u kojem je kaciga došla u kontakt s nekom tvrdom podlogom, bila ona oštećena ili ne, trebala bi ju zamijeniti novom. 27625-15827948124069.jpg (890 KB)Na ovaj način proizvođač želi maknuti odgovornost sa sebe u slučaju da ne vidite skriveno oštećenje i pri sljedećem padu zadobijete neku ozbiljniju ozljedu, iako je tome tako, svakako preporučujemo da kacigu koja je bila u kontaktu s tvrdom podlogom uslijed pada zamijenite novom jer se ne smatra više sigurnom kacigom niti se mi kao potrošači smatramo kompetentnima da donesemo odluku o ispravnosti iste. 31192-16153624662357.jpg (529 KB)Ono što ne možete nikako ustanoviti nakon pada je stupanj oštećenja ekspandiranog polistirena koji je pokriven polikarbonatnom ljuskom i ako je udarac bio od nekog tupog predmeta, ljuska će se vrlo vjerojatno vratiti u prvotni oblik, ali ispod će zaštita koja najviše ublažava udarac biti deformirana crashed_helmet.jpg (353 KB)i sljedeći put neće imati ista svojstva kada dođe do udarca. Što se više sabija polistirenska pjena to je tvrđa i udarac će biti jači. Iz tog razloga također savjetujemo da ne bacate kacige na pod kad ste gotovi s vožnjom i držite ih na mjestu koje nije u kontaktu s teškim predmetima. Obično se zna dogoditi da nakon vožnje ubacite kacigu u prtljažnik auta s ostalim stvarima i ide se doma. U prtljažniku neki voze i predmete koji mogu oštetiti kacigu dok se kotrljaju za vrijeme vožnje, ta oštećenja također utječu na svojstva i stupanj zaštite vaše kacige. Postoje i neke kacige koje umjesto EPS pjene imaju neki drugi materijal za koji proizvođači tvrde da se nakon udarca vraća u prvobitno stanje. Kod takvih kaciga je pjena izdržljivija i u teoriji kod lakših udaraca takva kaciga neće promijeniti svoja svojstva zaštite.
31210-16152970995002.jpg (362 KB)Kako su kacige uglavnom izrađene od ekspandiranog polistirena (EPS) koji štite glavu te je pokrov kacige izrađen od polikarbonata postoji i element starenja koji se odvija kod proizvoda tog i sličnih sastava. Prilikom udara, polikarbonatna ljuska je dizajnirana da pukne, šireći početni nalet energije po cijeloj površini. Sila se tada premješta u EPS pjenu koja se komprimira i apsorbira veći udarac.31898-16240035574155.jpg (1022 KB)Danas manje više sve kacige imaju UV zaštitu polikarbonatnog pokrova te se time produžuje vijek pokrovu kacige, ali element starenja odnosno sazrijevanja plastike je i dalje tu. Ako se sjetite CD-a kao medija koji smo neki od nas koristili, a također je izrađen od polikarbonata, onda se sjećate kako su ti isti CD-i nakon izvjesnih godina postali krhki kao staklo i ako bi pali na pod, razbili bi se u hrpu oštrih komadića, e to je sazrijevanje plastike koja postaje kruta. Tako isto, samo drugom dinamikom stare svi proizvodi koji su izrađeni od polikarbonata. Kako je vrijeme dugovječnih proizvoda prošlost, naša je pretpostavka tako da i biciklistička kaciga većine proizvođača više nema dugovječnost i žilavost koju je imala prije. Usporedbe radi, neke su kacige prije 20 godine imale deklarirani vijek trajanja do deset godina, a ti isti brendovi su svoje kacige s godinama spustili na pet godina u kojima proizvođač jamči da njihova kaciga neće izgubiti svoja zaštitna svojstva.


31913-16240035039149.jpg (1.01 MB)Istraživanja su pokazala da većina kaciga ima pad stupnja zaštite nakon pet i više godina. Naš stav je da je tri godine dovoljno ukoliko nije bilo padova i da je vrijeme da kupite novu kacigu i ovu objesite na zid te time zaobiđete sve dubioze i dileme oko stupnja zaštite koju ta kaciga dalje pruža. Kaciga glavu čuva i nerijetko je dio opreme koji vas spašava pa smo mišljenja da kacige treba mijenjati i na njima ne treba štedjeti. Drugi argument koji ide u korist kupnje nove kacige je tehnologija i inovacije koje munjevitom brzinom dižu stupanj zaštite novih modela poput Mips-a i WaveCel tehnologije. Većina velikih tehnoloških skokova se odvije u tri do pet godine nekog modela, pa ćete zamjenom nerijetko napraviti i veliki skok u stupnju zaštite samo zato jer ste s novim modelom dobili i sve one inovacije koje se već koriste na većini modela srednjeg cjenovnog ranga.

Većina brendova svoje tehnologije i inovacije nakon prve godine spuštaju sa top modela na mid range kacige, pa savjetujemo da u tom slučaju pričekate ili uzmete stariji top model na akciji ;). U svakom slučaju  tri godine je kratak period i vjerojatno će vaša kaciga pokazati i dalje dobre rezultate, ali nitko neće znati ukoliko ju ne podvrgne ispitivanju. Kaciga u vrijednosti od 500-800 kuna je solidan stupanj zaštite vaše glave i zaključujemo da polemike oko toga da li je ona ista i pruža jednaku zaštitu nakon pet godina kao i nakon tri godine nije vrijedno 500-800 kuna obzirom da je glava u pitanju. Kaciga je najvažniji korak ka vašoj sigurnosti na biciklu, naravno ako uzmemo u obzir da je vaš bicikl tehnnički ispravan :D.

Bez obzira na starost, kacigu bi trebali redovito pregledati i sve male pukotine i vizualne promjene poput blagih udubljenja smatraju relevantnim razlogom za kupnju nove kacige. Kako nemamo uređaje niti tehnologiju kojom bi u kućnoj radinosti ispitali stanje kacige nakon tri godine nošenja, tako kupujemo novu i ne brinemo dalje ;).

NAJČITANIJE
Na vrh