www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Studenog 2023.

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt
15 fotografija

Korak za korakom, guramo svoje bicikle polako kroz gužvu. Čujemo glasove bezbroj različitih jezika koje ne razumijemo i škljocanje aparata. Potpuna suprotnost onome što smo očekivali na planini na visini od 3000 metara. 

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 1

Ali sve je ovdje u Zermattu jednostavno drugačije, spomenimo samo željeznicu koja je u vožnji od pola sata odvela nas i brojne turiste od centra Zermatta do hrpta Gorner. Svi idemo sa istim ciljem, da istinski doživimo najpoznatiju planinu u Švicarskoj – Matterhorn. Prizor na Gorneru je bizaran, na tako velikoj visini gdje rijetko očekujete ikakav susret, bezbroj turista zuje u svim smjerovima kako bi odabrali najbolji kadar za fotografske uspomene.

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 1

A kao šlag na torti tu su i veliki bernardinici s dugobradim vlasnicima u ulozi suvenira za dodatak svojoj jedinstvenoj fotografiji. Naravno, sve je u cijeni vožnje vlakom. Kada smo na kraju napustili gužvu i domogli se staza, počeli smo se stapati s prirodom. Po prvi put sada se možemo osvrnuti i stvarno doživjeti Materhorn. Obavijeni modrim nebom, veličanstveni vrhovi Materhorna nadvili su se nad dolinu. Iako nam nije prvi put da vidimo Matterhorn još jednom smo fascinirani i impresionirani njegovom nevjerojatnom ljepotom. 

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 2

Teško možemo odvojiti pogled od takvog prizora, ali staza koja vodi u Zermatt također je pokrivena opisanim superlativima. Stoga, otpuštamo kočnice i prepuštamo se vožnji stazom smještenom na planinskim brežuljcima koja nam sama nameće dinamiku i fluidnost. Duboko u dolini s naše lijeve strane nalazi se ledenjak Gorner okružen s preko 4000 metara visokim planinama Castor, Pollux i Breithorn, a ravno ispred nas nalazi se Matterhorn koji se uzdiže u nebo. Iako se čini teško, moramo se koncentrirati na stazu. U međuvremenu podloga naše staze se promijenila, vodeći nas dolje kamenitom podlogom veće strmine zahtijevajući od nas veću koncentraciju i precizniju liniju.

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 3

Dolazimo na granicu sa šumskim predjelom i staza se opet nastavlja glatko i predvidivo. Takva podloga nas ohrabruje na veće brzine, a malo korijenje i blage nivelacije nam omogućuju skokove i dinamiku. Napokon se spuštamo u Zermatt s osmjehom na licima. Spustili smo se 1500 metara po najboljim stazama koje možemo poželjeti. Ovako dugi spustevi iscrpljuju pa nas je naš vodič, učitelj brdskog biciklizma Adrian iz Zermatta odveo u mali restorančić u mjestašcu iznad Zermatta gdje smo jeli jedan od lokalnih specijaliteta Kaserosti (torta sa sirom i krumpirom) i domaću pitu.

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 4

Ovdje kao da je vrijeme stalo prije 100 godina, restorančić je otvoren u jednoj od drvenih kučica sa kamenim temeljima tipičnoj za regiju. Iako okruženje motivira na opuštanje i odmor, Adrian nas diže na vožnju, ostalo je još mnoštvo staza za istražiti. Kako bismo sačuvali nešto energije, koristimo opet vlak kako bismo se popeli, ovaj put s podzemnim vlakom penjemo se na Sunnegu. Nakon kratkog strmog uspona, izlazimo na novu stazu. Adrian nam je ovaj put odabrao nešto tehnički puno izazovnije. Put je strm, prepun tehničkih zavoja i nameće nam dinamičan stil vožnje. Niže prema dnu, podloga se ispravlja i pretvara u glatku šumsku stazu koja se proteže prema dolini. Jedna od onih staza gdje ne koristite kočnice i pedale, samo se prepustite. Staza nas odjednom izbacuje iz šume i evo nas – opet u Zermattu, na stanici vlaka.

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 5

Bez pretjeranog razmišljanja, ponovno se penjemo na vlak i ponavljamo ovu stazu, tako je jednostavno moralo biti. Predobra je da bismo ju samo jednom prošli. Nekoliko sati kasnije sjedimo u Zermattu u vrtnom restoranu i završavamo svoj dan s dobro zasluženom pivom. Švicarske zastave vise iznad nas, a na kraju doline sjaji Matterhorn pred sunčani zalaz. Motiv kao da je ovaj čas naslikan. Možemo reći da nikada nismo u jednom danu imali prilike voziti toliko različitih staza i terena kao ovdje. Zermatt kao turistička destinacija ima ogromnu infrastrukturu koja omogućuje cjelodnevno uživanje u predivnim spustevima zahvaljujući brzim i efikasnom transportu prema vrhovima. Penjanje ostavite za neke druge staze. Obiluje raznovrsnim stazama svih težina stoga je pogodno za početnike, a i profesionalce. Iako smo se cijeli dan vozili, ostao je još veliki broj neistraženih staza…moramo se ovdje vratiti.

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 6

Informacije o Zermattu:

Zermatt je smješten u kantonu Valais, u južnom dijelu Švicarske na samoj granici s Italijom. Zermatt spada u zonu gdje se ne prometuje automobilima tako se tamo može doći vlakom, taksijem, ili helikopterom. Automobile se može ostaviti nedaleko u Taschu koji je vlakom udaljen 12 minuta, a vozi svakih 20 minuta. Ako putujete avionom, iz Zuricha vožnja vlakom do samog Zermatta traje 3 sata i 30 minuta.

Najbolji dio godine za cikloturizam su srpanj i kolovoz budući da je tada najmanje snijega i najugodnije su temperature. Za više informacija možete posjetiti stranicu www.zermatt.ch

Epske staze u Švicarskoj - Zermatt slika 7

Tekst: Lukas Keller

Photo: Martin Bissig

Uredio: Biker

 

NAJČITANIJE
Specialized Tero X
Vijesti

Specialized Tero X

07. Svibnja 2024.

Specialized Tero X Trebaš veću kartu ako voziš Tero X... Da li istraživački duh potiče na inovacije ili inovacije rezultiraju...

Na vrh