www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
20. Travnja 2021.

Force fotokromatske biciklističke naočale

Force fotokromatske biciklističke naočale
3 fotografija

Testirali smo tri modela. Force je češki brend koji je kroz godine pokazao da može napraviti kvalitetan proizvod. Neke artikle smo nosili godinama i dan danas nam se čini da su pogodili omjer kvalitete i cijene. U početku kad smo se tek susreli s Force brendom bili smo rezervirani sa svojim zaključcima iako su proizvodi na prvu izgledali i doimali se kvalitetno i dizajnerski u korak s vremenom. Sada možemo već iz iskustva reći da je ovo brend koji svakako treba uzeti u obzir kad kupujete neki dio opreme ili dio za bicikl. Od opreme, Force nudi gotovo sve što treba jednom brdskom ili cestovnom biciklisti.

Kako nam se, nadamo se, bliže sunčani dani, tako smo na test uzeli tri para naočala koje odlikuju fotokromatske leće. Fotokromatske leće, zapravo leće koje reagiraju na svjetlo te se stakla kod jakog sunca zatamne dok u hladu i tamnim predjelima posvijetle. Na taj način će vas štiti od UV zračenja te vam olakšati vožnju. Nerijetko nam se čini da smo odabrali krive naočale za vožnju kada smo na brdskom biciklu gdje se teren brzo mijenja te ćete iz šume izaći na svijetli dio staze i tada ćete imati onaj osjećaj kada ljeti vozite autom kroz tunel i zatim izađete na danje svjetlo, oči vas zapeku i na kratko izgubite koncentraciju dok vam se oči ne naviknu na svjetlo. Ako pak nosite sunčane naočale, onda ih u tunelu obično skinete i zatim tik prije izlaska iz tunela ih stavite kako biste ublažili razliku intenziteta svjetla i samim time olakšali očima da se priviknu na novu situaciju. Isto tako je i na biciklu samo nemate taj komfor skidanja i stavljanja naočala jer vam ruke imaju puno više posla nego u automobilu i aktivniji ste fizički te se skidanje i stavljanje naočala čini dosta nespretno. U tom slučaju su ovakve leće dobar izbor.

Iako se leće neće zatamniti kao one sunčane naočale koje biste nosili po najjačem suncu, napravit će razliku i reagirat će brzo, pa ćete po izlasku iz tamne šume na sunčanu livadu vidjeti kako naočale brzo tamne i olakšavaju vam prilagodbu na svjetlo. Kako smo već nebrojeno puta ponovili da su naočale obavezna oprema na biciklu, ovdje ćemo se fokusirati na modele koje smo testirali i kako nam se čine.

Krenimo od cjenovno nižeg modela koji košta svega 550 kuna što je za fotokromatske naočale dobar deal :).

force_glass16.jpg (151 KB)

FORCE CALIBRE FOTOKROMATSKE NAOČALE 550,00 kuna
Početni fotokromatski model težine 32 grama koji će služiti svrsi i odrađivati posao. UV zaštite 400 i 13 % propusnosti će vam svakako ublažiti sunčevo svjetlo i oči se neće umarati te ćete izbjeći suzne oči i pečenje prilikom promjene svjetla iz tamnog u svjetlo. Naočale su udobne, ali ne nude mogućnost podešavanja pa će biti dobre za određeni oblik lica i glave stoga bi bilo potrebno da ih probate i sami zaključite da li je to model za vas. force_glass15.jpg (260 KB)Ugodne su ukoliko vam odgovaraju obliku lica i glave. Gumirani nastavci na ručkicama doprinose čvrstom nasjedanju te gumeni nastavci za nos koji ih čine udobnijama i za duže vožnje. Imaju otvore za ventilaciju te premaze protiv magljenja i zadržavanja kapljica vode, nismo primijetili magljenje stakala za vrijeme vožnje osim u slučaju jake hladnoće kada lice prekrivate buffom. Kad je hladno predlažemo da ih staviti u trenutku kad se krećete voziti jer će se u suprotnom zamagliti pošto zrak ispod buffa ne prolazi i penje se u naočale. Zadnje stavljate naočale i odmah krećete s pedaliranjem :). force_glass19.jpg (152 KB)Probali smo ih na više kaciga i ručkice su dobro dizajnirane te ih kaciga ne gura na uši. S naočalama dolazi i hard case ukoliko ih želite spremiti i odložiti u ruksak te tanki pamučni etui kako bi sačuvali stakla od oštećenja. U kompletu dobijete i rezervne gumice za nos, tako da ste neko vrijeme s tim mirni. force_glass20.jpg (118 KB)Te gumice se relativno brzo troše, ako naočale stalno nosite, jer se znojite i znoj nagriza tu gumu pa je praktično imati još jedan par. Ono što je također prednost je da se te gumice može kupiti i posebno u Beciklin trgovini koja Force nudi u Hrvatskoj.
force_glass21.jpg (158 KB)FORCE EDIE FOTOKROMATSKE NAOČALE 699,00 KUNA
Edie je jedan od najjačih modela iz Force ponude fotokromatskih naočala i dolazi u više boja okvira kao i prethodne Calibre naočale. force_glass25.jpg (137 KB)Također imaju fotokromatska stakla, ali je propusnost svjetla u većem rasponu nego kod prethodnog modela. 15-84% propusnosti čini ove naočale ozbiljnim bike naočalama te će jače sunčevo svjetlo puno bolje zaustaviti pred vašim očima. Ove naočale smo nosili na brdskom biciklu u predjelu gdje se sunce probija kroz krošnje i na mahove se vraćate u mračno i sjenovito područje. Naočale brzo reagiraju na svjetlo i tranzicije zatamnjivanja su s vrlo malim zakašnjenjem. Na jakom sunčevom svjetlu potamne do granice ozbiljnih sunčanih naočala i možemo reći da nas jako sunce na svjetlom makadamu nije smetalo dok su u šumi postajale gotovo prozirne. Ugodne su za lice i glavu te su okviri oblikovani kako ne bi doticali lice za vrijeme vožnje osim na dodirnim točkama kod nosa i iza ušiju. force_glass26.jpg (139 KB)Dolaze sa nešto masivnijom jednostrukom gumicom za nos te tanjim i također gumiranim ručkicama koje vam neće smetati kad stavite kacigu. Ove naočale imaju veća stakla i okvir oko cijelih stakala. Stakla su na rubovima profilirana da imaju otvore za ventilaciju iako u hladnije vrijeme isto kao i kod prethodnih, ukoliko imate buff preko lica, morat ćete ih staviti trenutak prije nego krenete pedalirati ako želite izbjeći magljenje. force_glass28.jpg (324 KB)Također imaju premaze protiv magljenja i zadržavanja kapljica vode na staklima. Kad je toplo ili proljetno jutro naočale se ne magle uopće. Naočale dolaze sa ergonomskim spužvicama koje možete montirati na unutarnji dio okvira kako bi vam još udobnije nasjedale na lice te smanjile strujanje zraka između naočala i očiju. Također dolaze sa hard case torbicom te mekanim pamučnim etuijem.
force_glass8.jpg (112 KB)FORCE ENIGMA FOTOKROMATSKE NAOČALE 699,00 kuna
Enigma nam je na vožnjama nekako ispao favorit, iako po cijeni isti kao prethodni model, ali ovaj se model pokazao nekako prikladniji za ono što nama treba. Gumirani okvir sa ergonomskim ručkicama je bio dovoljno udoban i na dugim vožnjama. Ručkice imaju na krajevima rupice za montažu trakica za nošenje oko vrata što nekad zna biti korisno.force_glass11.jpg (142 KB) Fotokromatska stakla sa nešto većim rasponom od Edie modela iako zanemarivo možda, ali ovdje je raspon zatamnjivanja od 12-84%. Uv 400 zaštitna stakla te otvori za ventilaciju na staklima koji sprečavaju magljenje. Također imaju premaze protiv magljenja i zadržavanja kapljica vode na staklima. Nešto više zraka je strujalo na cestovnim vožnjama u odnosu na Edie model, ali na kraju stvar je subjektivna i ovisi i o obliku lica. Cijena ovog i Edie modela je jednaka pa će biti možda malo teže donijeti odluku, ali ako ste fan naočala s full okvirom, onda svakako Edie. Ono što je prednost kod naočala sa okvirom kao kod prethodnog Edie modela je da su nešto sigurnije ukoliko, prilikom pada, kaciga potisne naočale na lice. force_glass12.jpg (122 KB)Oni modeli bez okvira znaju vas ozlijediti po licu dok ove s okvirima neće. Donji dio stakala se utisne u obraze i to zna, u ekstremnim situacijama, biti bolno. Imajte i to na umu, procijenite sebe kao vozača pa ako ste skloni padovima, znate što vam je činiti :). Enigma dolazi također sa hard case torbicom te mekanim etuijem i ne dolazi sa rezervnim gumicama za nos.

NAJČITANIJE
Na vrh