objavio:
20. Svibnja 2018.

Garmin Edge 1030

Garmin Edge 1030
11 fotografija

Posljednjih mjesec dana, a zaključno s utrkom "Uvati vitar", družili smo se s još jednim Garminovim uređajem. Na volanima naših bicikala našao se naime Garmin Edge 1030 biciklistički uređaj.IMG_0735.jpg (461 KB)

Ovaj itekako ozbiljan uređaj  poprilično nas je oduševio prije svega jednostavnošću upotrebe, a potom naravno i zbog nestvarnih mogućnosti koje pruža.IMG_0733.jpg (492 KB)

Samo postavljanje uređaja i početak rada poprilično je jednostavan. Dovoljno je pritisnuti jedan gumb i slijediti jasne i kratke upute koje će vas voditi kroz povezivanje sa Garmin Connect aplikacijom na vašem mobilnom uređaju. Treba li što dodati ako konstatiramo da nam je za podešavanje uređaja trebalo manje od 3 minute vremena? Također, valja naglasiti kako uređaj ima mogućnost Wi-Fi i Bluetooth povezivanja.IMG_0728.jpg (710 KB)

Kutija u kojoj je naš Garmin Edge 1030 stigao zapakiran bila je dosta teška. Naime, u njoj se nalazio i niz dodataka koji će vam biti od koristi a koji se na bicikl montiraju također jednostavno i brzo. Čak i potpuni laici postavljanje i korištenje uređaja trebali bi savladati u iznimno kratkom roku s time da si pritom mogu pomoći dobivenim tekstualnim i slikovnim uputama, ali i video uputama koje se mogu skinuti na web stranicama Garmina.IMG_0737.jpg (957 KB)

Mi smo na svoje bicikle (op.a. cestovni i brdski) tijekom testiranja uređaja postavili nosač uređaja i senzore za mjerenje broja okretaja pedala. Nažalost, obzirom na istim biciklima nismo imali postavljen PowerMeter uparivanje istog sa uređajem nismo isprobali. Ali i to je naravno moguće, dapače i preporučljivo.IMG_0726.jpg (556 KB)

Glavni izbornik uređaja prvo je što će vam se otvoriti paljenjem uređaja i tu možete odabrati nekoliko ikona koje će vas brzo i efikasno odvesti do željene aktivnosti (op.a. ponuđena je aktivnost na cesti, mtb-u ili pak u zatvorenom) ili pak do vaših rezultata. Biranje opcija odradit ćete s lakoćom obzirom je ekran osjetljiv na dodir. Problema s ekranom i odabirom pojedinih opcija nismo imali niti u jednom trenu čak niti u uvjetima kad su nam ruke bile znojne i mokre, ali niti u trenucima kada je teren po kojem smo vozili bio neravan, odnosno kada su vibracije bile nešto izraženije.IMG_0739.jpg (521 KB)

Također, praćenje informacija s ekrana gotovo je identično u svim vremenskim uvjetima, bez obzira na primjerice jako sunce, blještavilo ili pak sjene koje se prilikom vožnje neminovno pojavljuju. Valja spomenuti ekran i u smislu njegovih dimenzija (op.a. 3,5") koje su takve da i osobe sa slabijim vidom ili pak debljim prstima neće imati problema s korištenjem uređaja. Radi se naravno o najvećem ekranu u toj klasi uređaja. Uređaj pak ima samo tri manje tipke koje su na pravom i dobro postavljenom mjestu i čije korištenje je jednostavno i ne iziskuje apsolutno nikakve probleme.IMG_0759.jpg (596 KB)Želite li nakon paljenja uređaja odmah krenuti s vožnjom dovoljno je u glavnom izborniku odabrati jednu od opciju u vrhu ekrana (op.a. indoor, mountain ili road) i avantura može početi. Pritom ćete trenutno stanje moći pratiti  kroz niz pokazatelja koji su vidljivi u 6 "poglavlja". Na prvom ćete moći pratiti vlastitu prosječnu brzinu, vrijeme vožnje, prijeđenu udaljenost, nadmorsku visinu i ukupnu duljinu savladanih uzbrdica i nizbrdica. Dodirom prsta i povlačenjem ekrana u desno otvorit će se poglavlje s prikazom vaše pozicije i uputama o kretanju na mapi, dok će sljedeća stranica ponuditi nešto detaljniji prikaz vašeg kretanja uzbrdo i nizbrdo.IMG_0760.jpg (594 KB)

Pretposljednje poglavlje rezervirano je za GPS koordinate (op.a. kompas), brzinu i udaljenost, a na posljednjem možete pratiti vlastiti puls, prosječan puls, snagu i prosječnu snagu. Naravno, samo ako imate povezan powermetar. Zadržite li na bilo kojem od poglavlja vaš prst neko dulje vrijeme na ekranu otvorit će vam se prikaz trenutne temperature, stanja baterije i trenutnog vremena.IMG_0761.jpg (598 KB)

Karta u uređaju je pregledna i kroz dostupne i prikazane podatke vodit će vas na pravi put u svakom trenu. Kontakt sa satelitom se gotovo nikada nije gubio,a ako se i izgubio to je bilo toliko kratkotrajno da nismo ni osjetili. Kartu je također moguće (od)zumirati, a iznimno bitan je i podatak da je na uređaj moguće dodavati nove staze ili pak koristiti opciju da vas uređaj sam navodi na staze koje se u vašem okruženju najčešće koriste, pritom vas upozoravajući na eventualne nezgode na cesti kojom prolazite!IMG_0766.jpg (649 KB)

Povučete li prstom u smjeru vrha prema dna ekrana otvorit će se opcije odabira profila, postavki, baterije i signala GPS-a, a bit će vidljivo i koji su sve senzori i telefon povezani s uređajem. Na istom ćete mjestu moći regulirati i razinu osvjetljenja ekrana, pogledati propuštene pozive i poruke ili pak istražiti segmente.IMG_0770.jpg (519 KB)

Opcija "povijest" u glavnom izborniku, kao što i sama riječ to govori, pomoći će vam da se prisjetite svih vožnji koje ste snimili uređajem. Moći ćete pritom pogledati sve pojedinačne vožnje, ali i pregledati ukupne vožnje po ranije navedenim grupama "indoor", "road" i "mtb". Naravno, sve izmjerene podatke moći ćete pogledati kroz sažetak vožnje a pritom ćete moći pogledati i stazu na mapi, te visinski profil iste.IMG_0775.jpg (431 KB)

Opcija "moja statistika" pokazat će vam trenutno stanje vašeg tijela što vam zasigurno može olakšati u smislu poboljšanja načina treniranja i brige za vlastiti organizam. Moći ćete tako na jednom mjestu pratiti svoj VO2 koji ukazuje na kardiovaskularnu kondiciju, ali i opterećenje treniranja. Taj će vam podatak pokazati koliko ste truda uložili u proteklih 7 dana i to na temelju podataka o pulsu i snazi. Dobro je stoga, ali i zbog svih prethodnih opcija, koristiti traku za mjerenje pulsa koja je naravno došla u kompletu s uređajem.IMG_0720.jpg (441 KB)

U ovom ćete dijelu pronaći i izračune o naprezanju, obavijesti o performansama, osobne rekorde, ali i zone treninga unutar kojih ćete moći pronaći i zone pulsa i zone snage što vam može olakšati i poboljšati vaše bicikliranje.IMG_0721.jpg (315 KB)

Pored svega navedenog uređaj pruža i bezbroj drugih mogućnosti, poput primjerice kalendara treninga ili pak praćenju pojedinih segmenata što je poprilično popularno u današnjem svijetu biciklista. Nema boljeg osjećaja od onog kada nekome skineš ili postaviš svoj najbrži segment. Za vrijeme testiranja uređaja Garmin Edge 1030 nismo se fokusirali na skidanje tuđih segmenata, ne zato što to nismo željeli već zato što nam trenutna forma to ne omogućava. Naš fokus bio je na uređaju i opcijama koje nam on donosi.IMG_0714.jpg (684 KB)

Apsolutno smo stoga zadovoljni, prije svega jer smo u rukama i na volanima naših bicikala imali moderan i moćan uređaj koji ima pregršt mogućnosti, ali i mogućnosti koje svakog biciklista spremnog rada na sebi mogu dovesti do neslućenih granica a da se pritom ne pogubi, bilo u treningu, na utrci ili pak općenito u prostoru.IMG_0776.jpg (445 KB)Zaključak zaključka - Garmin Edge 1030 preporučujemo svakome tko si ga može priuštiti i tko pored sebe želi uređaj sa opcijama koje bi poželio svaki ozbiljan biciklist. Nema sumnje, uz Garmin Edge 1030 osjećat ćete se i voziti na svom biciklu kao ozbiljan biciklist!

Photo: Biker

Na vrh