www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
07. Listopada 2020.

Kinesiotaping

Kinesiotaping

U zadnjih 20-tak godina često možete vidjeti kako sportaši trče, bicikliraju, pa čak i plivaju s trakama šarenih boja zalijepljenih na neobične načine po raznim dijelovima tijela.

Kinesiotaping je izmislio japanski kiropraktičar dr.Kenzo Kobe te time djelovao na čitav niz problema, a danas  ga vrlo uspješno koristimo kod npr. ozljeda ligamenata i tetiva za korekcije posture, kod povišenog ili nižeg tonusa mišića, kod bolnih leđa, kod problema s fascijom ili problema s patelom.1.jpeg (219 KB)

Primjenom elastičnih traka djelujemo i preventivno: poboljšavamo funkciju mišića, smanjujemo mišićni zamor te se time smanjuje i mogućnost ozljeda. Također se poboljšava krvna i limfna cirkulacija, smanjuju se upale i bol, korigira položaj zglobova i ispravlja nesrazmjer uzrokovan skraćenjem mišića.2.jpeg (268 KB)

Takve posebne trake, izvana pamučne, iznutra sa specijalnim ljepilom, podržavaju mišiće i zglobove, a pri tom ne ograničavaju opseg pokreta. Mogu se primjenjivati u cijeloj populaciji, od djece do starijih osoba, u ortopediji, neuromuskularnim i neurološkim stanjima, kod sportaša u svim sportovima uključujući i vodene, budući da se ne odljepljuju uvodi.3.jpeg (392 KB)

Dr. Kenzo Kobe je 1970-tih metodu razvio, a kasnije usavršavao skoro 25 godina. Dr. Kobe je tražio način na koji će pomoći i potaknuti prirodne procese zacjeljivanja u tijelu. Pokušao je koristiti  postojeće trake kako bi zglobove stavio u ispravan položaj, ali su medicinske u to doba bile krute i tvrde. Zato je u suradnji s inženjerima razvio tanke pamučne trake koje su bile dovoljno elastične da omoguće puni opseg pokreta, ali istovremeno budu lagane i hipoalergene.4.jpeg (325 KB)

Trake se mogu nanijeti na stotine načina ovisno o konkretnom problemu osobe, ali je vrlo važno da ih pravilno nanese certificirana osoba koja je prošla posebnu obuku.

 

Za OUTDOORS piše Dr. Nataša Desnica, službena liječnica Hrvatske skijaške reprezentacije i ravnateljica POLIKLINIKE KALIPER

www.kaliper.hr

 

Photo: www.unsplash.com

NAJČITANIJE
Na vrh