www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
09. Lipnja 2021.

Magnezij

Magnezij

Osmi je najčešći mineral na Zemlji, a treći u morskoj vodi. Pogađate, radi se o magneziju! Bez njega nema dobrog treninga ;)

Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, te u krvi.

Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Sudjeluje u više od 300 metaboličkih procesa, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, te sudjeluje u stvaranju proteina. Bez toga prerada ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bila moguća. Magnezij je bitan za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, održavanje zdravlja zubi i kostiju, kao i normalno funkcioniranje mišićnog tkiva.

Dnevne potrebe

Tijelo ne može samo stvoriti magnezij, pa ga je potrebno unijeti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe odraslog čovjeka su 300-400 mg (6 mg po kilogramu tjelesne težine), sportaša čak i veće.  Putem prehrane dobijemo oko 300 mg magnezija na dan, Međutim, današnjom prehranom mi postepeno potkradamo ove zalihe. Svaki put kada jedemo tjesteninu, peciva, kolače, njoke i kruh od bijelog brašna, a to je nažalost uobičajeno, zapravo potkradamo zalihe magnezija u tijelu. Matematika je jasna - dnevno ostajemo u minusu, te je magnezij potrebno dodatno uzimati u obliku dodataka prehrani.

Prirodni izvori magnezija

Zeleno lisnato povrće (špinat, blitva), orašasti plodovi (bademi, sezam, orasi), sjemenke bundeve i suncokreta, paprika, smokve, banane. Vjerojatno najbolji izvor magnezija kao i ostalih minerala je neprerađena morska sol. Kako je magnezij treći po redu najzastupljeniji mineral u morskoj vodi i većina morskih plodova kao što su alge sadrži velike količine ovog minerala.

Nažalost, magnezij se gubi termičkom obradom hrane pa obrok zelenog lisnatog povrća kuhanjem  izgubi 40-70% magnezija, a zamrzavanjem do 40%!

Simptomi nedostatka magnezija

Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje: glavobolju, migrenu, umor, vrtoglavicu, pospanost, nervozu, razdražljivost, bolove u mišićima, grčenje mišića, gubitak apetita.

MINERALI OPĆENITO

- Minerali su vitalne tvari nužne za izgradnju i funkcioniranje ljudskog organizma. Iako čine samo 4-5% našeg tijela, nalaze se u svim tkivima te su neophodni za očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja.

- Minerali su životno važne tvari nužne za metabolizam i izgradnju svih tjelesnih sustava.

- Čine gradivni materijal tijela poput kostiju, zuba ili krvi, a nalazimo ih i u stanicama i tjelesnoj tekućini, mozgu, enzimima, hormonima i drugim tjelesno važnim molekulama.

NAJČITANIJE
Na vrh