objavio:
11. Travnja 2019.

Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019 - Rabska čarolija

Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019 - Rabska čarolija

Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019. nastavio se danas na otoku Rabu!

Nakon prologa i prve etape koja je također vožena na otoku Krku, danas je više od 500 natjecateljica i natjecatelja iz velikog broja svjetskih zemalja svoje umijeće vožnjom bicikla imalo priliku pokazati na otoku koji je barem po prošlogodišnjim pričama mnogima otežao život.Rab 1.jpeg (885 KB)

S svojih 65 kilometara duljine i 1120 metara visinske razlike etapa na Rabu nije niti najduža, ali niti etapa s najviše visinske razlike. Dapače, njezin profil ne odaje težinu koju ona uistinu nosi. Uvjerili su se u to danas mnogi, posebice oni koji su zbog svojih ozljeda završili u bolnici, a kojima redakcija Bikera želi brz oporavak.

Već od starta utrke, koji je baš kao i prošle godine bio s trajekta koji je većinu natjecatelja i ekipa dovezao na otok, uslijedio je blaži asfaltni uspon kojeg su natjecatelji iskoristili za lagano zagrijavanje. Doduše, oni najbolji i natjecatelji kojima je bitan i plasman od starta su potegnuli kao da se vozi cross-country utrka.

Staza današnje etape obilovala je različitim dijelovima, od asfaltne, kamene, zemljane, pa sve do izrazito blatne podloge koja je na dijelu staze uoči prve "feed zone" zadala iznimne probleme gotovo svima. Baš na tom dijelu mnogi su bili prisiljeni stazi sa strane i rukama čistiti blato s vlastitih bicikala obzirom drugačije i nisu mogli pokrenuti kotače.Rab 2.jpeg (1.51 MB)

Na svu sreću, sličnih problema do kraja utrke i nije bila iako je valjalo biti iznimno oprezan zbog kiše koja je poprilično natopila gotovo cijelu stazu. Danas je stoga od iznimnog značaja bilo koristiti adekvatnu opremu, a onima s dobrim gamašama, nepropusnim jaknama i sličnom opremom smiješak definitivno nije silazio s lica. Staza je iz ranije spomenutog Lopara vijugala do Raba, Suhe Punte, preko Kalifronta, Kampora da bi natjecatelji cilj na Rajskoj plaži u Loparu prvi puta ugledali s vrha Premužićeve staze. Nakon više od 60 kilometara do tog dijela koncentracija ali i stanje tijela definitivno su tražili maksimalnu koncentraciju koja je mogla popustiti tek po dolasku na plažu i posljednjih nekoliko stotina metara do ciljne ravnine.

U cilju je tradicionalno bio poslužen ručak što su naravno iskoristili gotovo svi natjecatelji, baš kao i nekoliko pozicija za pranje bicikala. I dok se na ručak nije trebalo pretjerano dugo čekati, red za pranje bicikala bio je popriličan. Upravo ta činjenica i količina ispranog blata možda i najzornije dočarava što su bicikli ali i natjecatelji danas morali izdržati.Rab 4.jpg (1.16 MB)

U neposrednoj blizini hotela smješteno je i skladište bicikala pored kojega Giant Hrvatska ujedno vrši i servis bicikala kojima je on potreban. Sudeći po njihovom dnevnom ritmu i zauzetosti - posla ne manjka.

Inače, današnju etapu ponovno je u muškoj konkurenciji osvojila ekipa Team Mitas CZE koja polako ali sigurno stvara i solidnu prednost u ukupnom poretku. Polako ali sigurno, iz etape u etapu diže se forma i naše ekipe Adrenalina Giant MTB Team pa su dečki današnju etapu završili na odličnom 14. mjestu sa samo 15 minuta zaostatka za Češkim profesionalcima.Rab 3.jpeg (1.89 MB)

U ženskoj konkurenciji problema nije bilo niti za ekipu Focus Rapiro Racing - KMC Fruit To Go koja odnijela još jednu etapnu pobjedu.

U "Mix" konkurenciji ekipa Ghost Team uzvratila je pobjedom našoj ekipi Keindl Sport koja je etapu završila na drugom mjestu.

Orbea Factory Team očekivano je odnijela pobjedu u "Master" konkurenciji, a isto je "za pedalom" pošlo i ekipi Keindl Sport - Bike & Ski.

Sutra se biciklistička karavana seli na otok Cres gdje ih po svemu sudeći očekuje "kraljevska" etapa. Čak 73 kilometra i 1650 metara visinske razlike potpomognuto orkanskom burom koja se najavljuje moglo bi itekako "pomiješati račune" mnogima!

I za kraj, valja istaknuti kako su obje Bikerove ekipe i dalje u utrci. I dok je Hakuna Matata Biker Team zauzeo 101. mjesto u ukupnom i 7. mjesto u "mix" poretku, ekipa "Biker biraj, u Jaski pedaliraj" u cilju je za njima kasnila 20-ak minuta što im je bilo dovoljno za 133. mjesto u ukupnom i 68. mjesto u "Men" poretku.Filip Adel i Jan Škarnitzl.jpeg (1.04 MB)

Vidimo se na Cresu!

Photo:  Organizator

Na vrh