www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
10. Travnja 2019.

Mitas 4Islands MTB Stage Race - prva etapa, prvi pravi test

Mitas 4Islands MTB Stage Race - prva etapa, prvi pravi test

Nakon jučerašnjeg prologa ovaj etapni brdsko biciklistički spektakl nastavljen je 1. etapom koja se također vozila na otoku Krku!

Svi oni koji su nakon jučerašnjeg prologa pomislili da će sve biti tako jednostavno grdo su se prevarili. Današnjih 72 kilometra s čak 1750 metara visinske razlike predstavljali su pravi izazov za sve, pa čak i profesionalce koji su naravno do cilja stigli puno lakše od ostatka običnih smrtnika.Focus Rapiro Racing – KMC Fruit to Go.jpeg (1.22 MB)

Etapa je ponovno počela na istom mjestu kao i prvoga dana utrke, točnije iz Baške na otoku Krku ali sada su natjecatelji krenuli na suprotnu stranu. Odmah od starta i početnog pozicioniranja natjecatelje je čekao gotovo 5 kilometara dug uspon koji je završavao na "mjesečevom platou" na kojem su se u malim naznakama pojavili svi elementi koji obilježavaju stazu. Od početnog "singletracka" s obiljem oštrog kamenja na kojem su pojedine ekipe bušile gume, preko širokih i dobro utabanih puteva staza je vijugala u smjeru Vrbnika, a potom Risike, Dobrinja, Garice i na koncu konca centra Krka gdje je ujedno bio i cilj prve etape.

Keindl Sport – Bike & Ski.jpeg (1.07 MB)

Natjecatelji su startali podijeljeni u startne blokove, tako da su prema Krku prvi krenuli oni najbrži iz jučerašnjeg prologa predvođeni vodećim ekipama u svim kategorijama. Startevi su po grupama bili odvojeni s 5 minutnim odmakom pa većih gužvi, barem za starta B skupine iz koje su startale obje Bikerove ekipe i nije bilo.

I dok su oni najbrži natjecatelji jurili prema cilju Bikerove ekipe bile su poprilično blizu do druge "feed zone" gdje je ekipa "Hakuna Matata Biker Team" odlučila dati "petama vjetra". Ekipa "Biker biraj, u Jaski pedaliraj" nastavila je pak u svom, nešto slabijem ritmu, nadajući se da će cilj ukazati što prije.Krk 0.jpeg (478 KB)

Naime, još u samoj najavi utrke istaknuli smo kako je druga Bikerova ekipa pravi "mix" iskusnog maratonca s biciklistom koji ove, ali i prošlih godina, ne zna za vožnje dulje od sat vremena. I dok se na prologu još i moglo provući, zahvaljujući relativno kratkoj utrci, današnjih 72 kilometra vrhunski trasirane staze koja je između ostalog imala i brzih dionica i uspona, ali i iznimno zahtjevne tehničke detalje koji su obilovali kombinacijom skliskog i oštrog kamenja, jednostavno nije praštalo.

Ekipa "Hakuna Matata Biker Team" utrku je završila na 96. mjestu s vremenom 4 sata i 34 minute, dok je ekipa "Biker biraj, u Jaski pedaliraj" u cilj ušla na 118. mjestu s vremenom 4 sata i 48 minuta, odnosno sa zaostatkom za prvoplasiranom ekipom u vremenu od 1 sat i 48 minuta.Krk 1.jpg (917 KB)

"Prvih pedesetak kilometara držali smo odličan ritam i osjećaj je bio fenomenalan. Uživali smo na stazi, možda i zbog činjenice što me Tomislav (op.a. Tomislav Katalenić) koji je u nemjerljivo boljoj formi, na gotovo svim usponima ili pak ravnim dijelovima doslovce gurao. Njemu je današnja etapa upravo zbog toga bila puno teža, a meni pak puno lakša. Za svakog rekreativca na ovakvim je utrkama odlična prisutnost nekog iskusnog koji ima stvar u svojim rukama i u pravom trenutku pruži pravi savjet" po završetku utrke izjavio je Velimir Kokot.Krk 2.JPG (652 KB)

"Iznimno sam zadovoljan postignutim vremenom, umjerenom i pametnom vožnjom. Staza je bila iznimno zanimljiva, tehnički i fizički zahtjevna. Na usponima smo držali dobar tempo a sve one koji su nas na istima prestizali uspjeli bi sustići i prestići na spustevima na kojima smo konkurenciji pokazali kako se to radi"  nadovezao se u šaljivom tonu drugi član ekipe, Tomislav Katalenić.

Iako je vrijeme na startu bilo naklonjeno natjecateljima, vremenska prognoza upozoravala je na moguće pljuskove sredinom dana što se nažalost i ostvarilo. U tom pogledu od iznimne je važnosti bilo imati kvalitetne gume. Dečki su utrku započeli na novim Continental Cross King gumama koje su se i jučer i danas pokazale u pravoj svijetlu. Čvrsta guma nije niti u jednom trenutku iznevjerila, a prošla je gotovo sve vrste terena, od asfalta, kamenja, trave, zemlje itd.Krk 3.jpeg (579 KB)

Odlične gume, ali obzirom na rezultat odličnu formu, danas su očito imali Kristian Hynek i Martin Stošek (Vitalo Future Cycling) koji su odnijeli tijesnu pobjedu u odnosu na jučerašnje pobjednike prologa Filipa Adela i Jana Škarnitzla (Team Mitas CZE). Doduše, pobjednik je odlučen tek u završnom sprintu i sa samo sekundom prednosti. Treće mjesto osvojili su Marc Stutzmann i Michael Stuenzi (Team Texpa - Simplon). Najbolja domaća ekipa i danas je bila Adrenalina Giant MTB Team za koju voze iskusni i prekaljeni Đani Simčić te mlada nada Anthony Bilić.

Krk 5.jpeg (648 KB)

U kategoriji "Woman" pobjeda je otišla kombiniranoj ekipi Focus Rapiro Racing - KMC Fruit To Go za koju nastupaju Cemile Trommer i Karen Brouwer.

Hrvatima je danas očito odgovarala staza pa su se Andrea Kiršić i Pavao Roset (Keindl Sport) nakon jučerašnjeg trećeg mjesta popeli dvije stepenice više i samim time bili najbolji u "Mix" kategoriji.Krk 8.jpg (870 KB)

Još jedan dvojac kojeg podržava Keindl Sport trgovina danas je briljirao. Naime, Peter Vesel i Thorsten Damm osvojili su prvo mjesto u kategoriji "GrandMaster" i samo još jednom ukazali na sebe kao glavne favorite za ukupnu pobjedu u svojoj kategoriji.

U konkurenciji "Master" pobjedu su također ponovno odnijeli Tomi Misser i Daniel Ruano (Orbea Factory Team) međutim za Hrvate je sigurno dobra vijest da su Marko Fržop i Marin Deković (Maxxis Team Croatia) odličnom vožnjom uspjeli osvojiti treće mjesto.Krk 6.jpg (997 KB)

Po završetku utrke u cilju su svi natjecatelji, čak i unatoč kiši, na trenutak odmorili uz dobro pripremljen ručak a po proglašenju pobjednika uputili se na zasluženi odmor. Ekipu "Biker biraj, u Jaski pedaliraj" do hotela Valamar u Baškoj transportirali su dečki iz Adrenalina Giant MTB Teama predvođeni njihovim sportskim direktorom,  menadžerom i guruom Lorisom Bilićem. Svojom gestom samo su još jednom dokazali da su Hrvati jedni drugima spremni pomoći kada im je najpotrebnije i kada su nemoćniji od drugih.

Sutra je na rasporedu druga etapa koja se vozi na otoku Rabu na stazi dužine 65 kilometara s 1120 metara visinske razlike. Utrka počinje u 11 sati.

Držite fige da ponovno čitate članak s cilja!Krk 7.jpg (754 KB)

Photo: Organizator

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh