objavio:
21. Svibnja 2019.

Najavljujemo: HPB XCM Occupy Samobor 2019

Najavljujemo: HPB XCM Occupy Samobor 2019

Svega 16 dana dijeli nas od prvog izdanja cross-country maratona koji ima sve predispozicije da izraste u nešto posebno!

Posljednjih godina svjedoci smo iznimno snažnog vala koji nam na domaću biciklističku scenu donosi pregršt utrka posebice XC maratona. Iako su se isti održavali i ranijih godina, doduše u nešto manjoj količini, posljednjih godina bilježi se njihov procvat. Zasluge za procvat mogu ravnopravno podijeliti organizatori, ali i oni koji na maratonima nastupaju, natjecatelji i biciklistički rekreativci kojih je i u Hrvatskoj sve veći i veći broj i koji traže svoje mjesto pod suncem. I dok najveće maratone u Hrvatskoj trenutno organiziraju ekipe koje su u najvećoj mjeri neovisni o bilo kakvim klubovima i kojima su organizacije utrka prerasle u posao, još uvijek ima onih koji svoje priče grade kroz klupsko zajedništvo i prijateljstvo stvarano godinama.XCM-FB-cover-new.jpg (308 KB)

Upravo takve pronašli smo nedaleko Zagreba, točnije u Samoboru. Radi se o članicama i članovima brdsko biciklističkog kluba Krpelj kojih iz godine u godinu ima sve više. Popularnih krpelja tako danas ima više od 140 a njihov upečatljiv dres može se vidjeti na gotovo svim biciklističkim događajima diljem Hrvatske a vrlo često i inozemstva. Njihovo stanište je Samoborsko gorje i potpuno su bezopasni, za razliku od pravih krpelja koji će vam se poprilično napiti krvi. Krpelji kojima ćemo danas posvetiti ovih par redaka teksta  potpuna su suprotnost, čak štoviše oni bi vam i dali krvi.

Međutim, za ovu priliku oni će vam dati nešto posve drugačije. Pružit će vam priliku da uživate na stazama koje su njihovo dvorište i koje predstavljaju izniman potencijal za vrhunski XC maratona ali i za razvoj cikloturizma i biciklizma općenito. Samoborsko gorje prepoznatljivo je po mnogočemu a njegovi dobri poznavatelji vjerojatno se sjećaju kako se po njemu svojevremeno  itekako pedaliralo zahvaljujući biciklističkim događajima koji su se organizirali od strane lokalnih klubova. Niti jedno od tih događaja nije se međutim ukorijenilo čemu bi uskoro mogao doći kraj. Svoj optimizam svakako gradimo na činjenici i podatku da je u organizaciju HPB XCM Occupy Samobor maratona 2019. godine uključeno više od sedamdesetak osoba, ali i da su ih prepoznali brojni pokrovitelji i sponzori. Bog ih blagoslovi.

 

Troja1Strava.jpg (11 KB)Visinski profil - staza Troja

Oni su zasigurno prepoznali pozitivnu atmosferu među članovima kluba koji su pak Samoborsko gorje prepoznali i upoznali kao lokaciju s neiscrpnim brojem šumskih puteva, predivne i netaknute prirode. Baš stoga odlučili su organizirati maraton kojem će moći prisustvovati ukupno 300 sretnika. Za njih marljivi domaćini pripremaju tri različite staze koje će naravno ponuditi tri različite kilometraže, ali i tri različite visinske razlike. Bez obzira odaberete li najkraću stazu pod nazivom Troja,  srednju pod nazivom Sparta ili pak najtežu Olimp stazu nećete pogriješiti.  

Sparta1Strava.jpg (12 KB)

Visinski profil - staza Sparta

 

Dok Troja na 20 kilometara donosi 500 metara visinske razlike, red asfalta, makadama i šumskih ne prezahtjevnih puteva, nešto zahtjevnija Sparta sa svojih 40 kilometara dvostruko je duža a niti 1400 metara visinske razlike nije za bacit. Na istoj stazi moći ćete voziti običnim ali i električnim biciklom ali jedno je sigurno, dosadno vam neće biti niti u jednom trenutku. Već po profilu jasno je da monotonih dionica ne bi trebalo biti i da ćete uživati iz kilometra u kilometar. Svi oni kojima pak nedostaje uzbuđenja adrenalin će moći dići na Olimp stazi koja donosi impresivnih 60 kilometara s 2000 metara visinske razlike. Na njoj ćete definitivno spoznati sve čari Samoborskog gorja a u cilju ćete se moći hvaliti da ste pravi Spartanac. Naravno, ako vas poštede primjerice grčevi.

Olimp1Strava.jpg (13 KB)

Visinski profil - staza Olimp

 

Ako smo vas ovim tekstom dovoljno zainteresirali za dolazak u Samobor nema prepreke da se još danas ne prijavite na utrku. Startnine se kreću od 120 za najkraću, odnosno 150 kuna za srednju i najdužu stazu. Kotizacijom ostvarujete pravo na brojne pogodnosti pa i službenu majicu i bidon utrke. Prijaviti se možete  putem linka za prijavu gdje ćete pored ostalog odabrati i kategoriju kojoj pripadate.

Vidjevši način na koji pristupaju organizaciji jasno je da organizator zna što radi.  Primjerice, internet stranica utrke poprilično je ažurna te nudi pregršt korisnih informacija među kojima i standardan raspis utrke, ali i u realnom vremenu ažurirani popis prijavljenih kojih do danas ima više od 130! Imajući u vidu da se Hrvati vole prijavljivati u zadnji čas sigurni smo da će Samobor toga dana biti tijesan ali i da će samoborske kuharice imati podočnjake tih dana.bidon.jpg (39 KB)

Nemamo više ništa za dodati osim da se vidimo u Samoboru! Biker je oduvijek volio nove izazove! A ti? Vidimo se u Samoboru u subotu, 08. lipnja 2019. godine! I ne zaboravi - "NO BREG, NO FUN"!

Photo: BBK Krpelj

Na vrh