www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
12. Listopada 2022.

Neudobno sjedalo? Jedan trik će vam malo pomoći, ali neće se svima svidjeti :).

Neudobno sjedalo? Jedan trik će vam malo pomoći, ali neće se svima svidjeti :).

Svako toliko će vam netko ispričati kako mu je super bicikl i dosta se vozi, ali nikako da nađe pravo sjedalo za sebe. Žulja, boli i što sve ne. I naravno to je, kako smo do sada već pisali (Odabir sjedala), doista jedan istraživački posao koji se svodi na pokušaje i pogreške dok ne nađete ono pravo sjedalo za sebe.

Toliko varijabli je uključeno u tu matematiku da se nekad pogubimo i dok sve pohvatamo nekako odustanemo od potrage za onim pravim koje će nam dugi niz godina biti najbolje sjedalo.

Za početak, jedan koristan savjet, ako ikad nađete ono savršeno sjedalo za sebe i planirate više godina provesti na biciklu, nije loše kupiti još jedno jer kad se ovo potroši, ošteti i izgubi formu, a dogodilo se dosta puta, onda baš taj idealan model više nigdje nema za kupit. Rezervu svog idealnog sjedala, ako ste često na biciklu, nije loše imati.

Ovaj puta ćemo navesti samo jedan razlog koji se gotovo nikad i nigdje ne spominje kao razlog neudobnog sjedala. Ma koliko sjedalo bilo na ruku udobno i mekano i široko, uvijek će se naći netko kome i to sjedalo neće biti udobno.

Točka sa najvećom površinom i kontaktom između vozača i bicikla je sjedalo. Na njemu sjedite i pedalirate. Povremeno se dignete na noge jer je neki jači uspon i tad malo odmorite stražnjicu zatim opet sjednete i nastavite dalje. Ono što često uzrokuje bolove i žuljeve je manjak snage i kondicije kod dužih vožnji.

A zašto?
Što lakše stišćete pedale, to će veći postotak vaše težine biti na sjedalu, što više stišćete pedale to se više odgurujete od sjedala i umanjujete pritisak na njega. Ako odaberete vožnju koja ima dugačak uspon na kojem stalno morate jako stiskati pedale, sjedalo će vam se činiti udobnije, dok ćete na ravnim dijelovima imati osjećaj tvrdog sjedala :).

Jedan od načina da vas sjedalo ne boli i ne žulja je da pedalirate jače :D.

NAJČITANIJE
Specialized Tero X
Vijesti

Specialized Tero X

07. Svibnja 2024.

Specialized Tero X Trebaš veću kartu ako voziš Tero X... Da li istraživački duh potiče na inovacije ili inovacije rezultiraju...

Na vrh