www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
19. Kolovoza 2022.

Nosite li kacigu?

Nosite li kacigu?

Iako je već i zakon jasan tko i kad treba nositi biciklističku kacigu i dalje viđamo veći broj biciklista bez kaciga, pogotovo gradskih biciklista.

Uglavnom oni koji ne nosite kacigu smatraju da su dovoljno oprezni ili pak dovoljno spori te im kaciga nije potrebna. Neki su dovoljno spretni, a neki jednostavno odbijaju jer ima ne paše uz sve ostalo što imaju na sebi, kvari im frizuru, naći će već neki razlog.
Danas na tržištu postoji toliki izbor kaciga i modela da će baš svatko naći model za sebe.

Zašto nositi kacigu?
Ovo je tema koja se stalno obrađuje i većina ljudi zna jednostavan odgovor zašto, ali i dalje velik broj ipak ne nosi kacigu.

Kaciga štiti od ozljeda!
Neka istraživanja su pokazala da je smanjenje od ozljeda i rizika ozljeda glave umanjena čak za 70% noseći kacigu. Iako se do prije nekoliko godina kacige proizvodilo da zaštite glavu od većih ozljeda poput fraktura lubanje prilikom težih padova, danas se intenzivno radi i na tome da vas kaciga štiti i od potresa mozga koji također nosi za sobom dugotrajne posljedice ponekad, a česta je ozljeda prilikom pada s bicikla. Forma kacige je u pravilu takva da osim što štiti glavu, štiti i lice bez obzira na to što ga ne pokriva, ali zbog debljine stijenki kacige,  ozljede lica su rjeđe.

Najveći broj ozbiljnijih ozljeda na kraju pripada onoj skupini koja se vozi gradom. Gužve, promet, užurbanost i nepažnja kako biciklista tako i vozača automobila dovodi do ozljeda koje mogu biti i fatalne.

Kaciga vam omogućuje da se bolje koncentrirate
Iako to biciklisti, koji ne nose kacigu, ne razumiju, ali jednom kad se naviknete na kacigu ona postaje dio bicikliranja i o njoj više ne razmišljate, ali kad naviknuti na kacigu na bicikl sjednete bez nje, shvaćate koliko vas zaštita kacige rasterećuje i svoju pažnju možete posvetiti prometu i okruženju u kojem se krećete dok bez kacige jedan dio pažnje i koncentracije gubite podsvjesno pazeći na detalje koji vam odvlače pažnju od bitnog.
oneal.jpg (58 KB)Postoji jedna studija koja također zagovara da noseći kacigu biciklista se ponaša riskantnije po sebe jer se kreće slobodnije zbog osjećaja sigurnsoti koju mu pruža kaciga. To je također jedna vječna debata koja se javlja kad se postavlja pitanje da li nositi kacigu ili ne. Kako god, na vama je da procjenite savjesno koliko ste spretni i sposobni te da se ponašate sukladno tome za vrijeme bicikliranja. Kacige koje prekrivaju lice su češće te koje daju taj osjećaj sigurnosti kojim se upuštate u veći rizik za vrijeme vožnje. Usrkos ovoj teoriji, i dalje je kaciga ta koja je zaštitila vašu glavu prilikom pada.

Kod pada ćete reagirati drugačije ukoliko ne nosite kacigu
Zaštićeni dijelovi tijela vam nisi toliko u fokusu prilikom pada i bit ćete podsvjesno koncentrirani da umanjite ozljede na ostalim dijelovima tijela. Potrebno je zaštitu koju nosite iskoristiti kako bi bili fokusirani na kretanje, a ne da biste bili brži jer vam se “ništa” ne može dogoditi.

Uočljivi ste
Kacige danas dolaze u raznim i “vrištećim” bojama pa predlažemo da tražite one koje su uočljive naročito ako ste česti gradski biciklista jer u prometu u gradu uočljiva kaciga doista znači.

Budite primjer klincima
Ukoliko nosite kacigu na svaku vožnju, pa i onu laganu, s klincima za vikend u gradskom parku, dajete dobar primjer i stvarate naviku kod njih. Većina djece ne nosi kacigu kad idu na bicikl s prijateljima u park. Većina roditelja te djece nisu biciklisti i ne razmišljaju o važnosti kacige. Neka vaša djeca budu primjer ostalima, a vi budite primjer svojoj djeci ;).

O važnosti kacige na brdskim i cestovnim vožnjama koje ne spadaju u bicikliranje do posla i nazad smo već također pisali. Koliko je važno za bicikliste koji se nalaze u prometu, također je važno i za one koji svoje bicikliranje odrađuju u prirodi na zemljanim terenima.

Na brdskim vožnjama su rizici jednako stvarni i česti kao i u prometu samo je okruženje drugačije. U svemu tome tu su i brze vožnje koje su riskantne pa pored kacige predlažemo i druge zaštite poput dobrih rukavica, štitnika za koljena i laktove te leđa.

NAJČITANIJE
Specialized Tero X
Vijesti

Specialized Tero X

18. Rujna 2023.

Specialized Tero X Trebaš veću kartu ako voziš Tero X... Da li istraživački duh potiče na inovacije ili inovacije rezultiraju...

Kako vježbati s Garminom
Vijesti

Kako vježbati s Garminom

01. Rujna 2023.

Mučite se s osmišljavanjem svojeg treninga? Dopustite Garminu da obavi posao umjesto vas s opcijama vježbanja dostupnim izravno...

Na vrh