www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
21. Rujna 2020.

Odabir volana za mtb bicikl

Odabir volana za mtb bicikl

Jedna od najvažnijih karika između bicikla i vozača je volan :). Nerijetko olako shvaćen kao dio bicikla, volan je jedan od najvažnijih dijelova kada je u pitanju upravljivost i udobnost vašeg bicikla.

U ovom vodiču ćemo se osvrnuti na brdske bicikle i volane koji dolaze u obzir te njihove karakteristike. Prije nego krenemo u detalje napomenuli bismo da je volan stvar osobne preferencije na kraju krajeva i ne mora značiti da će vam odgovarati isti volan kao i vašem kolegi i obratno. Volani čine konkretnu geometriju bicikla gdje se korištenjem raznih lula volana i volana može bitno utjecati i na vozne karakteristike te udobnost. Uglavnom udobnost rjeđe ide u korist voznim karakteristikama, pa je važno raščlaniti koji su vam prioriteti. volani1.jpg (99 KB)Niža lula i ravan volan će vas smjestiti više naprijed i više ćete biti nagnuti na prednji kotač za vrijeme vožnje što možda za vas nije pretjerano ugodno, ali ćete moći lakše isporučiti snagu na pedale u tom položaju.
bur.jpg (104 KB)
Dva osnovna pojma koji opisuju karakteristiku volana su “rise” i “sweep”, rise je elevacija volana u odnosu na središte volana, a sweep je kut zakrivljenost volana prema gore “upsweep” i prema nazad “Backsweep” Zakrivljenost bi tumačili kao kut pod kojim se nalaze gripovi u odnosu na središte volana. Što se promjera cijevi volana tiče, ima nekoliko standardnih dimenzija središta volana pa ćete po njima kupovati i lulu volana odnosno volan ćete kupovati po promjeru prihvata na luli volana. Na volanima i lulama se nalazi oznaka promjera po kojima ćete uskladiti jedno s drugim. Krajevi volana su istog promjera na svim volanima brdskih bicikala tako da svi gripovi pašu na sve volane. Promjeri središta volana se razlikuju jer neke discipline iziskuju jače i čvršće volane dok neke ne toliko, a promjer središnjeg dijela volana znatno utječe na te karakteristike. Volani danas imaju rise koji se kreće otprilike od 0 - 50 mm što bi značilo da je volan sa 0 mm rise-a ravan dok će 50 mm rise imati krajeve volana podignute u odnosu na sredinu za pet centimetara. Ilustracije radi, na slici ispod možete vidjeti volane koji su u rasponu od 10-20-30-40 mm. Renthal-2-750x499.jpg (76 KB)Koji rise ćete odabrati ovisi dosta i o poziciji u kojoj ste navikli sjediti i vrsti geometrije bicikla te stilu vožnje koji preferirate. Ukoliko vam je sadašnji volan prenizak, onda ćete uzimati rise kojim ćete podići poziciju gripova i na taj način dobiti željenu poziciju prihvata. volani3.jpg (135 KB)Volani bez rise-a su češće korišteni za XC disciplinu sa dosta zahtjevnog uspona dok će volani sa rise-om više biti prisutni na brdskim biciklima namijenjenim brzim i agresivnim spuštanjima poput Trail Enduro i DH modela. volani_123.jpg (132 KB)Rise na volanu će u tim disciplinama na spustu omogućiti vozaču da je uspravnijeg položaja što će mu dati dodatnu kontrolu i upravljivost. Ako vam vaš volan odgovara, a čini vam se da je prenizak, onda ga podigite za odstojnicima na luli volana, tek kada s odstojnicima dođete do kraja i više nema mjesta za podizanje lule volana, onda trebate potražiti volana sa rise-om kako bi dodatno podigli gripove.

Sweep odnosno zakrivljenost dolazi u kombinaciji back i up sweep ili samo backsweep. Upsweep je vertikalni kut zakrivljenosti volana. Taj kut nam daje vrijednost koliko su gripovi zakrivljeni prema gore. Jedna od mjera koja značajno utječe na udobnost i upravljivost, možda više nego rise. 4-6 stupnjeva upsweep će spadati u najneutralniji položaj zglobova prilikom držanja volana pa obratite pažnju na tu oznaku prilikom kupnje volana. Backsweep je zakrivljenost gripova prema vozaču. Nerijetko je ova mjera povezana sa vlastitim preferencijama. Svi volani imaju lagani backsweep, utječe na poziciju zglobova u ruku te položaj ramena.
volani_122.jpg (95 KB)Širina volana
Širina volana je udaljenost krajeva volana. Vrijednost širine volana je ta koja najviše utječe na upravljivost bicikla i kroz godine se zastupa teorija šireg volana. Na svim brdskim biciklima je vrijednost širine volana koja je također iskazana u mm rasla. Širi volan olakšava okretanje volana jer je poluga veća te ublažava osjetljivost volana na reakciju vozača. Manji pokreti će na širem volanu proći bez prevelikog efekta na vožnju dok će kod užeg volana rezultirati značajnijom promjenom smjera. Širi volan daje veću stabilnost pri vožnji te daje prostora u prsnom košu za dublje disanje na usponu. Važno je da ne odaberete preširoki vola jer ćete si time smanjiti manevarski prostor na biciklu i sebe privući bliže volanu nego biste trebali. Širine volana se danas kreću između 600 i 800 milimetara. Ima i užih i širih, ali ovo su neke upotrebljive granice za većinu vozača. Kod širih volana je važno uzeti u obzir da ćete se teže provlačiti između stabala i češće zapinjati za lišće stabala kad jurite kroz neki gustiš tako da nemojte ići u ekstreme :). Ako ste pak kupili preširoki volan, a pašu vam sve ostale značajke istog, možete ga malo skratiti na krajevima ;) sa pilom za željezo. To radite na vlastitu odgovornost, ali ako ste našli dobar volan, a malo vam je širok, to je jedno od rješenja ako proizvođač ne nudi uži ;).

Položaj volana, kako ga dobro namjestiti je stvar vašeg osjećaja, ali uz sve ovo navedeno, ako i dalje ne znate koji vam volan treba, obratite se nekoj trgovini koja ima bikefitting, oni će vas posjesti na vaš bicikl i podesit ga točno prema vama te vam usput dati savjet koji volan vam treba, ako taj konkretno nije dobar za vas. U pravilu nema toliko krivih volana koji dolaze na biciklima, ali poboljšanja su uvijek moguća ;)

Na vrh