www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
12. Rujna 2016.

Palatinoza

Palatinoza

Palatinoza je jedini ugljikohidrat niskog glikemijskog indeksa (GI) koji otpušta energiju duže vrijeme u obliku glukoze. Idealna je alternativa dekstrozi (grožđanom šećeru), maltodekstrinu i ostalim lako probavljujućim i fermentirajućim ugljikohidratima, zbog niskog glikemijskog indeksa.


Palatinoza je jedini ugljikohidrat niskog glikemijskog indeksa (GI) koji otpušta energiju duže vrijeme u obliku glukoze. Idealna je alternativa dekstrozi (grožđanom šećeru), maltodekstrinu i ostalim lako probavljujućim i fermentirajućim ugljikohidratima, zbog niskog glikemijskog indeksa.

U prirodi se nalazi u medu i sastoji se od molekula glukoze i fruktoze povezanih jedinstvenom vezom zbog koje ima niski GI, te posljedično predstavlja stabilni dugotrajni izvor energije, a osigurava i duži osjećaj sitosti. Iz tog razloga koristi se u energetskim pločicama i gelovima za povećanje učinkovitosti.

Palatinoza slika 1

Što čini Palatinozu savršenim ugljikohidratom?

Zadržava glukozu duže u krvi, duplo je slađa od šećera, ali nije štetna za zube. Stabilna je na visokim temperaturama pa se može koristiti za kuhanje ili pečenje. Kada se konzumira u većim količinama ne uzrokuje neugodan osjećaj u želucu. Pruža prirodnu energiju koja traje duže. Svojom sporom ali kompletnom apsorpcijom i hidrolizom, pruža konstantni dotok energije koja traje duži period nego je to slučaj s brzim ugljikohidratima. Kao izvor energije u sportu potiče veće iskorištavanje masti i produžava vrijeme do umora.

Energetske pločice s palatinozom

Sve su popularnije “home made” energetske pločice. Što zbog cijene, što zbog većeg postotka kvalitetnih sastojaka za koje znamo da su stvarno u pločici, te posljedično i viših nutritivnih vrijednosti. U ovom broju s nama je svoj pomno osmišljeni recept podijelio Andrej Čubra, te i nas potaknuo da detaljnije proučimo njegov “tajni” sastojak – palatinozu.

Sastojci:

• 100 gr orašastih plodova (badem, lješnjak, orah, indijski oraščić)

• 200 gr suhog voća (grožđice, suhe šljive, datulje, smokve)

• 100 gr mljevenih zobenih pahuljica

• 100 gr palatinoze

• 50 gr grožđanog šećera (dekstroze)

• 50 gr proteinskog praha (okus po izboru)

• Med (po želji)

• 1 limun i 1 naranđa (ocijediti sok)

Palatinoza slika 2

U blenderu ili štapnim mikserom samljeti orašaste plodove. Dodati suho voće, a zatim palatinozu, grožđani šećer (radi šusa trenutne energije), te proteine u prahu i mljevene zobene pahuljice. Sve dobro usitniti toliko dugo dok orašasti plodovi ne puste masti i sve se krene povezivati. Zatim ubaciti med te limunov i narančin sok kako bi se još bolje povezalo. U slučaju previše tekućine dodajte još zobenih pahuljica, a ukoliko je smjesa presuha dodajte još soka. Kada pod rukom osjetite da je dovoljno ljepljivo, prebacite smjesu u protvan obložen pek papirom ili folijom, dobro ju utisnite i stavite u ohladiti na sat vremena. Nakon toga izrežite pločice željene veličine i zapakirajte svaku posebno. Čuvajte u frižideru do korištenja ili zamrznite. Na hladnom mogu stajati preko 2 tjedna jer nema kvarljivih sastojaka.

U našim pločicama su lješnjaci, indijski oraščići, kikiriki i orasi, te brusnice, datulje, smokve i marelice. Koristili smo proteinski prah s okusom jagode, a kako smo pretjerali sa sokom od naranđe, smjesu smo zgusnuli sa 2 žlice chia sjemenki, te 50 gr mljevenog mixa (zobene posije, pšenične klice, lan).  Dobili smo 10 pločica, svaka po cijeni 5 kn.

Male tajne

Svaki sportaš kao što mora brinuti o treningu i kondiciji, tako mora brinuti o prehrani i otkiseljavanju organizma, koja je neizostavni dio oporavka. Za vrijeme treninga i nakon treninga prisutna je veća količina mliječne kiseline u organizmu koju treba neutralizirati radi oporavka mišića i smanjenja upale u organizmu.

PH - dijagnostika se primjenjuje u vrhunskom sportu intenzivno posljednjih desetak godina. Svaki organizam ima svoju tzv. acidobazičnu ravnotežu. Normalno acidobazično stanje uključuje kolebanje koncentracije vodikovih iona u izvanstaničnoj tekućini unutar uskih granica vrijednosti pH od 7, 36 do 7,44.

Patološka stanja poremećaja acidobazične ravnoteže nazivamo alkaloze ili acidoze ovisno o pomaku krivulje u lužnato ili kiselo. Takva stanja su prisutna u nekih bolesti (npr. dijabetes, zatim konzumacija etanola- alkoholna pića, povećani unos mesnih namirnica, povećano povraćanje u trudnoći, gladovanja, nedostatak kisika kod alergija i opstrukcija dišnih puteva, konzumacija duhanskih proizvoda, konzumacija lijekova i toksina, problemi s probavnim sustavom (gastritisi) ili stanja tijela koje je metabolički opterećeno toksinima ili hranom koja vodi tijelo ka zakiseljenju.

Palatinoza slika 3

Načelno gledajući može postojati stanje blage alkaloze ili blage acidoze tj. zakiseljenja bez očitovanja većih simptoma. Ta stanja često su trenutna i prolazna, jer tijelo ima svoje tzv. pufere kojima regulira pomake ravnoteže i vraća ih u normalno stanje. U nekim slučajevima konstantne metaboličke intoksikacije organizma, takva stanja su konstantna, te je kiselost konstantno povišena. Tada dolazi do nemogućnosti ili smanjene mogućnoti oporavka tijela uslijed stalne intoksikacije, te do posljedičnih promjena u organizmu. Moguće posljedice su: konstantan umor, otežano mršavljenje i u nekim slučajevima povećano debljanje tijela uslijed usporavanja metabolizma ili poremećaja u metabolizmu, te stvaranje celulita. Nadalje, kod pojedinaca koji su skloniji mršavljenju dolazi do pojačanog gubitka mišićne mase, koja za poslijedicu ima razne tegobe. Hormonski sustav tijela može se naveliko poremetiti, te organizam dovesti u stanja koja su opasna po zdravlje. Čest slučaj su poremećaji bubrežne i plućne funkcije itd. Zakiseljenja organizma ili acidoze su podosta učestale i uzroci su im brojniji, jer se u organizmu metabolizmom stalno proizvode kiseline. Taj proces se može smanjiti ili neutralizirati pravilnim izborom namirnica koje koristimo u prehrani, te bavljenjem sportom ili rekreacijom koji sam po sebi ubrzava metabolizam. Pravilnom prehranom i smanjenim unosom toksina možemo za svoje tijelo napraviti mnogo dobrobiti. Počevši od podizanja općeg tjelesnog imuniteta, do formiranja tijela kao funkcionalne cijeline.

Obzirom na količinu i intenzitet treninga tijelo sportaša je u konstantnom potencijalnom zakiseljenju. Postavljen je izazov fiziolozima i biokemičarima koji su surađivali u formiranju vrhunskih sportaša, kako tijelo oporaviti na najbrži način, osigurati detoksikaciju organizma i pripremiti ga za natjecanje. Otkrivena je važnost uklanjanja kiselosti iz organizma. Isti princip primjenjiv je na opću populaciju rekreativaca i neaktivnih ljudi. Određivanje kiselosti organizma postalo je početna točka promatranja trenutnog stanja organizma.

Omjer za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje, bi trebao biti 75% “lužnate hrane” i 25% “kisele” tijekom dana.

Palatinoza slika 4

Hrana koja potiče lužnatost:

Povrće: brokula, kupus, mrkva, cvjetača, celer, blitva, krastavci, maslačak, jestivo cvijeće, patliđan, češnjak, zeleni grah, kelj, koraba, zelena salata, gljive, luk, paprika, tikva, alge, špinat, spirulina, slatki korijen, rajčica.

Orijentalno povrće: maitake, daikon, shitake, kombu, reishi, nori, umeboshi, wakame.

Bjelančevine : lješnjaci, proso, tofu (fermentirani), proteinski prašak od sirutke.

Začini: cimet, curry, đumbir, čili paprika, morska sol, miso, tamari, svo bilje.

Ostale namirnice: pčelinji pelud, granule lecitina, probiotičke kulture, sokovi od povrća, sokovi od svježeg voća

Lužnati minerali: Kalij-ph 14, Kalcij-ph 12, Magnezij-ph 9

Nakon jačeg treninga stanice se trebaju obnoviti i regenerirati na način da napravimoi bazičnu kupku koja traje 60 min. u vodi od 38 stupnjeva 2x tjedno. Tokom treninga uzimati klorofil koji povećava količinu kisika u stanicama te nakon treninga piti bazični prah koji otopimo u 1l vode. Obavezno nakon svakog treninga uzimati enzime koji pomažu brzoj razgradnji nusprodukata zakiseljavanja. Sok od cijeđenog limuna iako je kiselog okusa ima lužnato djelovanje.

NAJČITANIJE
Novi Specialized Kenevo SL2
Vijesti

Novi Specialized Kenevo SL2

14. Lipnja 2024.

All Mountain zvijer koja je naslijedila gene Endura sada grabi i grize još jače, a ide još dalje. Podešavanja u 6 točaka i...

Na vrh