www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Siječnja 2021.

Pažljivo birajte i pakirajte bike ruksak!

Pažljivo birajte i pakirajte bike ruksak!
15 fotografija

Ruksak juri na vašim leđima niz strme terene i njegov sastav mora imati smisao kako se stvari ne bi premještale po ruksaku i time ugrozile vašu sigurnost na bilo koji način.

20201229_092643.jpg (3.79 MB)

U ruksaku često imamu pumpu za bicikl i par krutih predmeta koji vas prilikom pada mogu ozlijediti. Neki nose pumpu za suspenziju na svaku vožnju što je jako opasna spravica ako se krivo namjesti u ruksaku prilikom pada. Sve što se nalazi u ruksaku je na vašim leđima i položeno je na kralježnicu. Jako je važno kako ste rasporedili stvari u njemu i zato je važno da je vaš ruksak namijenjen biciklistima.

Zašto baš bike ruksak?
ruksak45.jpg (297 KB)Kao prvo, imaju ojačana leđa baš kako bi vas štitila od stvari koje se u ruksaku nalaze, ruksak18.JPG (163 KB)zatim imaju vezice gore na prsima i dolje oko struka kojima povezujete naramenice sprijeda kako bi vam ruksak što manje plesao za vrijeme vožnje. ruksak16.JPG (202 KB)Naramenice su uglavnom krojene prema poziciji tijela za vrijeme vožnje (ruke naprijed na volanu i pognuti ste). Prepun je pretinaca koji su namijenjeni onome što koristite na jednoj vožnji poput pumpe, alata, seta za krpanje guma, spremnika sa CO2, zračnice i na kraju ključeva i mobitela. Sve to izgleda toliko nevažno i bezazleno do prvog pada u kojem vas neka od tih stvari može ozlijediti. Za primjer: pametni telefon koji se nalazi u bočnom džepu jakne vas, ako se nespretno okrene za vrijeme pada, može ozlijediti, nagnječiti vam rebra ako padnete baš na njega ;), ovo pišemo iz iskustva :D.
ruksak35.JPG (177 KB)Oni kvalitetni ruksaci su predviđeni da vas štite prilikom pada i djeluju kao neka vrsta štitnika za leđa, ali samo ako ste pazili što i kako spremate u njega te kako vam stoji na leđima. Staklene boce u bike ruksaku su opasne čak i na usponu kad idete relativno sporo, limenke također, kabaste su i prekrute. Pumpe bi bilo dobro imati u sklopu nosača bidona na biciklu koja imaju tu opciju. Široke naramenice na ruksacima, koje prekrivaju veći dio ključnih kostiju ujedno ih i štite ako opalite u stablo s ramenom. Sve ima svoju svrhu i sa ruksacima se treba ozbiljno pozabaviti. Nerijetko viđamo bicikliste sa nekim vrećicama na špagicama koji plešu na leđima. U nekom zavoju taj ruksak koji nije fiksan može zapeti za neko stablo ili neku granu, vi ćete izgubiti ravnotežu i pasti. Isto tako, kroz zavoje ako jurite sa ruksakom koji se u svakom zavoju namješta na kontra stranu vaših leđa jer nije fiksan, to će vas dekoncentirati i nećete se fokusirati na vožnju koliko je potrebno.
ruksak41.jpg (314 KB)Kod kvalitetnih ruksaka, pretinci su često označeni ikonicima koje pokazuju namjenu pojedinog pretinca. Koristite ih kako su i predviđeni jer nisu slučajno pozicionirani na tim mjestima.

Bike ruksak ne mora biti velik da bi u njega stalo sve što vam treba. Osim ako ne idete na višednevne ture, možete proći sa ruksakom i od 8 litara zapremine. Mi uglavnom zimi koristimo ruksake do 12 litara i to nam se pokazalo ležerno i praktično. Sve što vam treba stane u jedan takav ruksak, a da se on  pritom ne deformira, a to je još jedna važna stavka ruksaka. ruksak32-1.JPG (299 KB)Nemojte kupiti premali ruksak i onda u njega trpati duplo više stvari jer on gubi formu i na taj način krivo naliježe na vaša leđa. Zamišljena forma ruksaka koju je proizvođač, a predviđa zbog vaše sigurnosti i komfora. Leđa ruksaka moraju nasjedati na vaša leđa cijelom površinom od vrata do struka.
Isto tako je besmisleno da uzimate preveliki ruksak, jer će biti prazan ruksak u kojem leta par stvari i dekoncentrira vas. Kako odrediti veličinu ruksaka. Uzmete vrećicu čija vam je zapremina poznata i stavite sve što kanite nositi u tu vrećicu. Tako otprilike dobijete dojam koja vam zapremina treba.
Zapremina ruksaka se mijenja sa godišnjim dobima, pa će zimski ruksak imati veću zapreminu dok će onaj  za toplijih dana imati manju ili vam uopće neće trebati.
ruksak2.JPG (202 KB)Kod nas je na testu upravo Thule Rail 12, bike ruksak zapremine 12 litara. Ovaj ruksak dolazi sa mijehom za vodu i pripadajućim crijevom te ventilom koji radi na ugriz :). ruksak42.jpg (156 KB)Crijevo je na kraju omotano u magnetnu košuljicu, a drugi magnet se nalazi na naramenici, tako vam je crijevo fiksno za vrijeme vožnje.
ruksak25.JPG (122 KB)ruksak26.JPG (136 KB)Unutar ruksaka imate standardne pretince za potrebne alate i opremu, jadan mrežasti za mobitel u ključeve te jedan veliki glavni.ruksak39.jpg (181 KB) Ruksak se može sa vezicama i smanjiti, odnosno možete mu regulirati zapreminu, a da pritom ne izgubi formu što je korisno i praktično.ruksak4.JPG (183 KB) Izrađen je od najlonskog čvrstog materijala i odlično odbija vodu. Ako se zablati, lako ga je oprati sa mokrom spužvicom i toplom vodom. Potrebno je pričekati da se blato posuši te ga zatim iščetkati prije pranja.20201229_092643.jpg (3.79 MB)Naramenice su široke i oblikovane tako da za vrijeme vožnje dolaze do izražaja krivulje na njima. Ne žuljaju i gotovo da ih se ne osjeti. ruksak24.JPG (206 KB)Ruksak je iznenađujuće fiksan na leđima i nije ga potrebno jako zapeti u naramenicama da ostane na mjestu za vrijeme vožnje. Relativno je uzak i duguljast, tako da ima konstantnu formu. Leđa su napravljena od krućeg podstavljenog panela koji imaju rebra za bolje hlađenje i provjetravanje leđa za toplih vožnji.
ruksak5.JPG (167 KB)S prednje strane se nalazi još jedan otvoreni pretinac koji se zatvara s kopčama. U njega spremate mekane i tanke stvari poput vjetrovke. Mijeh unutar ruksaka je zapremine 2,5 litara i na leđima ga ne osjetite kad je poluprazan što nekad zna biti slučaj da se sva tekućina nagomila u donji dio ruksaka pa promijeni formu leđa ruksaka. Mijeh je izrađen od antibakterijskog materijala i ne sadrži pvc u sastavu materijala, tako da je siguran za korištenje dugi period. Lako ga se vadi iz ruksaka, a pere kao i svaki drugi, malo teže :), ali ovo je jedini način da imate dosta tekućine na dužim brdskim vožnjama i da vam je odmah pri ruci. Ne morate posezati za bidonom. Kad je jako hladno, ovo je ujedno i način da vam se tekućina ne smrzava, jer ju grije toplina koju vi oslobađate za vrijeme vožnje. Rail 12 je ruksak koji ćemo sada neko vrijeme nositi na sve naše vožnje i nećemo ga štedjeti, a vas ćemo izvještavati o njegovoj kvaliteti. Za sada smo zadovoljni, jedna zamjerka je možda rain cover odnosno pokrivalo za kišu koje treba kupiti posebno. Ako ne želite nakon svake blatne vožnje prati svoj ruksak, predlažemo svakako da kupite isto.
ruksak8.JPG (222 KB)Ono što smo zaključili nakon godina vožnje, ruksak se kupuje na dugi period i kao takav treba biti kvalitetan, funkcionalan i naravno lijep :D. Cijena ruksaka može varirati od proizvođača do proizvođača, Thule, kako znate i sami, ima nešto više cijene, ali njihovi proizvodi su kvalitetni i trajni i to smo se već dosta puta uvjerili. Ono što je najbitnije, jednom kad ga kupite mirni ste više godina, pa i viša cijena nije neka prepreka ako gledate dugoročno.

Cijena - 1.169,00kn (~ 154,69 €) 876,75kn


Na vrh