www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
04. Siječnja 2022.

Prirodna ili umjetna tkanina za bicikliranje zimi?

Prirodna ili umjetna tkanina za bicikliranje zimi?

Odabir odjeće može odigrati veliku ulogu u dojmu samog bicikliranja.

Od malih nogu su nam govorili kako ne smijemo biti mokri na otvorenom jer će nas “propuhati i prehladit ćemo se”. specialized_odjeca2.jpg (311 KB)Možda ste se susreli sa neugodnosti vlažne odjeće tokom vožnje zbog koje ste izgubili volju za vožnjom i bicikliranjem u zimskim uvjetima. Zato postoje materijali koji uspješno upijaju znoj, ali pritom tijelo održavaju toplim i daju osjećaj suhe odjeće.specialized_odjeca_p4.jpg (80 KB)Dvije najzastupljenije vrste materijala biciklističke odjeće su Merino vuna i kombinacije sintetičke tkanine kao što je poliester. sintetika.jpg (255 KB)Iako poliester i dalje prednjači iz razloga koje ćemo u nastavku navesti, merino vuna i odjeća od tog materijala se pokazala kao flagship proizvod kad je u pitanju bicikliranje zimi.
Kada govorimo o tim materijalima, radi se o osnovnom sloju, odnosno onome koji se nalazi prvi uz tijelo. Za njega je važno da upija znoj i održava toplinu čime se postiže udobnost. Kako bi ti uvjeti bili ispunjeni, odjeća mora biti stisnuta uz kožu, dakle izrazito elastična. specialized_odjeca_p11.jpg (640 KB)Razlikujemo deblje i tanje slojeve za hladnije i toplije vremenske uvjete. Deblji sloj pružat će više topline i upiti će više vlažnosti, a tanji obrnuto. Kada je hladno, bitno je nositi i dodatni sloj ili pak više njih kako bi se mogli postepeno razodjenuti ukoliko nam je pretoplo i zatim se odjenuti kada postaje hladnije. Ukoliko imamo samo jedan debeli sloj na sebi, on će pod utjecajem topline našeg tijela i znojenja ubrzo postati previše vlažan da bi se osušio i vlažnost ishlapila.
specialized_odjeca_p6.jpg (518 KB)

Sintetička tkanina

Zašto da?
Brzo i učinkovito uklanja znoj sa tijela što sprječava osjećaj ljepljivosti. Iako apsorbira vlagu, ima mogućnost brzoga sušenja jer sintetička vlakna odbijaju vlagu.  Često će toplina tijela biti dovoljna da vlaga ispari.
Elastična je, što omogućava jako dobru prilagodbu oblika tijela i zbog toga je udobna za nošenje.
Ima dugačak vijek trajanja jer je poprilično izdržljiva. Podnosi pranja i grub način upotrebe.
U usporedbi sa prirodnim materijalima često je znatno jeftinija. Sintetička tkanina se lakše može bojati, pa dizajn takve tkanine nerijetko ima bolje vizuale od one prirodnih materijala.

Zašto ne?
Zadržava neugodne mirise jer se bakterije vežu za sintetička vlakna i nerijetko se to manifestira već i za vrijeme vožnje :).
Nisu ekološki prihvatljivi i biorazgradivi jer se proizvode od sintetskih spojeva te često kod ljudi osjetljive kože izazivaju alergije.
specialized_odjeca_p2.jpg (422 KB)

Merino vuna

Zašto da?
Za razliku od obične vune, merino vuna je puno udobnija i tkanina je daleko finija.
Ona nevjerojatno dobro upija znoj, a i prilično brzo se suši, iako sporije od sintetskih materijala, ali iz tog razloga daje osjećaj topline i kad je vlažna, te i dalje zadržava udobnost.
Otporna je na neugodne mirise, jer se za vunu po prirodi slabo vežu bakterije pa ćete tako dugu vožnju odraditi bez neugodnih mirisa uslijed znojenja.
S obzirom da je izrađena od prirodnih vlakana, ekološki je prihvatljiva i biorazgradiva te rijetko izaziva osip i svrab. Poprima oblik tijela i time je dobar toplinski izolator. Daje intenzivniji osjećaj topline u odnosu na sintetske materijale.

Zašto ne?
Sporije se suši. Ako se jako oznojite, merino vuna neće moći upiti svu količinu znoja, a s obzirom da vlaga sporo isparava iz vlakana, u jednom trenutku ćete imati osjećaj vlažnog i teškog sloja koji nosite.
Krhka je i samim time sklonija je oštećenjima ako se grubo tretira ili prekomjerno i nepažljivo pere.
Nije elastična poput sintetskih materijala i nerijetko nešto neudobnija.
Skuplja je od sintetičkih tkanina.
specialized_odjeca_p10.jpg (688 KB)Proizvođači tkanina nekada miješaju ta dva materijala kako bi uštedjeli, a i kako bi odjeća bila dostupnija širem krugu kupaca. Iako na taj način i jedan i drugi materijal gube neka svoja svojstva, nerijetko se pokaže da je to proizvod koji ima bolje performanse.
specialized_odjeca_p5.jpg (475 KB)Ako se pripremate za napornu vožnju ili se jako znojite, sintetička tkanina će bolje odvojiti znoj sa tijela. specialized_odjeca_p4.jpg (80 KB)Ako mislite pedalirati umjerenim tempom i nemate namjeru pregrijavanja :), merino vuna će zadržati toplinu i odvojiti vlagu te vam dati onaj osjećaj ugode i topline kao kad sjedite uz vatricu kamina dok vani pada snijeg :). Pripremate li se na duže višednevne vožnje bez presvlačenja, merino vuna će također odraditi bolji posao ;). Iznosili smo doista velik broj zimskih komada odjeće i možemo reći da se merino vuna isplati. Čarape su daleko bolje u merino izvedbi, kao i bazni slojevi. Možete to kombinirati sa ostalim sintetskim slojevima i nećete pogriješiti ;).

NAJČITANIJE
Na vrh