www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
17. Studenog 2020.

Risnjak zimi

Risnjak zimi

Risnjak je dobio ime po gustoj populaciji risa koji je nastanjivao ovo područije do 1854. godine kada je zadnji ulovljen.

Risnjak Winter Run.jpg (1.69 MB)Risovi se nisu pojavili više od stoljeća, sve do sedamdesetih godina kada su umjetno nastanjeni u Sloveniji. Populacija se proširila preko granice i sada je njihov broj relativno stabilan. Ako ste nevjerojatno sretni možete uočiti ovo plaho stvorenje kako se šulja među granama. Većinom ćemo se ipak morati zadovoljiti slikama foto zamki koje tu i tamo objavi NP Sjeverni Velebit.
Bogata vegetacija, životinjski svijet i općenita lijepota, doveli su 1953. godine do proglašenja Nacionalnog parka Risnjak, samo par godina nakon Plitvica.
Risnjak Hut Winter Room.jpg (1.81 MB)Schlosserov dom, na predivnoj livadi ispod stjenovitog vrha je na žalost ili na sramotu sada zatvoren. Cisterne su zavarene i zimska soba, prostorija u predvorju koja je funkcionirala kao sklonište je zatvorena.Risnjak_zimi1.jpg (1.35 MB)

U sezoni se autom može doći do parkinga na Vilju, a od tamo za svega petnaestak minuta do doma (Vilje - Risnjak.gpx). Zimi se na vrh lakše popeti iz smijera Platka, ali meni je nekako lijepše i logičnije krenuti iz Crnog Luga odakle do vrha ima devet kilometara i osamsto metara uspona. (Crni Lug - Risnjak.gpx)

Risnjak Hut Croatia.jpg (1.25 MB)Zbog svoje istaknutosti i visine, Risnjak akumulira mnogo padalina pa se nakon jačih ciklona u zapusima nakupi i do dva metra svježeg snijega. Stazu koja iznad doma, kroz stijene vodi do vrha potpuno zatrpa tvrdi snijeg, po takvoj zaleđenoj strmini ne smije se ići bez dereza, cepina i poznavanja tehnika zimskog planinarenja.

Risnjak Peak Climb Snow.jpg (1.07 MB)

Ipak postoje trenutci kad padne točno toliko snijega da se do vrha može otrčati u laganim tenisicama, samo sa mini derezama prilagođenima brzom i slobodnijem kretanju.

Risnjak Winter Croatia Hiking.jpg (1.05 MB)

Mishka i ja upravo najviše uživamo u takvim usponima. Kod ovog pristupa je najvažnije znati odustati ako se pokaže da su uvijeti prezahtjevni za laganu opremu. Zato je bitno naučiti uživati u svakom koraku umjesto da se fokusira samo na osvajanje vrha.

Risnjak Winter Peak Croatia Hiking.jpg (1.13 MB)Premda sam nosio lagane krplje, bez pravih dereza i cepina se ne bih odvažio penjati na vrh da je bilo više snijega ali sreća nas je poslužila. Iz snijega su virili klinovi i sajle koji su omogučili siguran uspon. Mishka se pokazala hrabra, čak i disciplinirana. Kratko se zaklanjamo od vjetra u polušpilji pod samim vrhom i spuštamo do doma gdje smo u zimskoj sobi naložili peć i dobro se zagrijali prije silaska.

 

 

 

Na vrh