Proveli smo jedan aktivni vikend gdje smo ovaj put odvozili jednu od staza iz ponude, naravno brdsku, iako je okolica izuzetno pogodna i za cestovno bicikliranje. Čak bismo se usudili reći kako je u ova zimska doba možda i prikladnija. Kako smo mi strastveni zaljubljenici baš u brdski biciklizam, odabrali smo lišće, blato, šumu, korijenje, a i nešto ceste, ali sve na brdskim biciklima.
Po dolasku bicikle smo odložili u čuvano spremište gdje nas ''čekaju'' da ostavimo stvari, presvučemo se i isplaniramo rutu. Spomenimo udaljenost toplica - od Zagreba je ugodne vožnje automobilom oko 1 sat i 30 minuta.
Prosječni trošak putovanja je u oba smjera 300-tinjak kuna s gorivom i cestarinama. Na recepciji smo dobili brošuru i Garminov GPS uređaj sa svim stazama unutra. Moguće je dakako koristiti i vlastiti GPS uređaj, a staze u gpx formatu možete zatražiti na recepciji hotela, ili preuzeti na stranici www.adriabikehotels.hr gdje ćete naći kompletnu ponudu hotela koji su ostvarili preduvjete za posjedovanje istoimene licence. Odlučili smo se za MTB 5 stazu iz brošure s penjanjem na344 metra nadmorske visine na najviši vrh Međimurske županije Mohokos, svega nekoliko kilometara od Čakovca prema Štrigovoj. Penjali smo se i na više vrhove od ovoga, ali ukupni uspon od 650 metara i duljina staze od30 kilometara dobar su izazov za zimske dane. Zahvaljujući konfiguraciji terena, nije potrebna prevelika fizička spremnost da bi se uživalo u vožnjama Međimurskim stazama što pogoduje rekreativnom bicikliranju. Iako smo biciklirali po stazama, puteljcima i makadamskim putevima kakve mi volimo, toplo vrijeme utjecalo je na kvalitetu staza pa je blato otežavalo prohodnost. Svjesni mogućnosti uživanja na bazenima i u sauni hotela nakon što se najedemo pravih domaćih specijaliteta, nekako smo vanjske utjecaje lakše podnosili. Nagrada za kraj je, kako smo i u brošuri pročitali, singletrack koji vodi kroz šumu do hotela. Svi vi koji volite zabavne dinamične spusteve po glatkim zemljanim podlogama zasigurno ćete uživati, baš kao i mi.
Po završetku vožnje odveli smo se do spremišta gdje smo oprali bicikle. Moramo naglasiti kako je vrlo važan dio zimskih vožnji ''higijena bicikla'' nakon vožnje. Voda koja se nalazi na cestama ima dosta soli u sebi koja šteti mnogim komponentama na biciklu. U kombinaciji s blatom može napraviti veliku štetu. Osim što stradavaju komponente od čelika u smislu hrđanja (kuglice u ležajevima, diskovi, vijci, žbice, sajle, bužiri, lanac, kazeta, čegrtaljka) dolazi do oksidacije aluminijskih komponenti. Kako bismo to izbjegli, važno je dobro isprati bicikl sa sredstvima za pranje, četkama i velikom količinom vode. Tako smo napravili i mi baš ovdje!
Nakon pranja bicikala i rješavanja blatnjave robe, spustili smo se na ručak. Ručak je, kako smo upućeni, pripremljen od domaćih namirnica lokalnih uzgajivača i poljoprivrednika. Apetit smo otvorili ''Kelnerićevom'' rakijom ''Golfer'' s limunom i kaduljom pa krenuli na juhu od bundeve, rižot od batata i punjene patliđane. Završili smo s odličnom tortom i sve skupa zalili vrhunskim bijelim vinom obitelji Kocijan. Gastronomska ponuda je za pohvaliti, što i ne čudi, budući da se radi o domaćem uzgoju. Drago nam je vidjeti da barem neki mikroekonomski sustavi funkcioniraju na način koji djeluje pozitivno na razvoj zajednice.
Ostatak dana proveli smo uživajući u masaži Wellnessa, kupanju u termama u ljekovitoj termomineralnoj vodi i odmaranju u opuštajućem ambijentu bazena. Ispao je to jedan od vrlo učinkovitih radnih dana.
Photo: Biker