objavio:
13. Travnja 2019.

Dramom u Lošinju završen Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019.

Dramom u Lošinju završen Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019.

Današnjom, 38 kilometara dugom etapom koja se vozila na otoku Lošinju završeno je jubilarno peto izdanje Mitas 4Islands MTB Stage Race utrke!

Nakon dva dana provedena na otoku Krku, jednog dana na Rabu i Cresu ekipe su veliko finale utrke dočekali na Lošinju. Već večer uoči etape u vrhunskom obiteljskom hotelu Vespera gdje su smješteni gotovo svi natjecatelji vladala je pozitivna atmosfera. Dijelom zbog odlične ponude hrane hotela, a dijelom zasigurno i zbog činjenice da su ekipe odradile i preživjele najteži dio posla na najtežim i najdužim dionicama.Mali Losinj 1.jpg (849 KB)

Međutim, svi oni koji su očekivali "autoput" etapu posljednjeg dana - grdo su se prevarili. Naime, organizator je ekipama još jednom zapaprio pred njih stavivši stazu na kojoj se osim izdržljivosti prije svega tražila i tehnička "potkovanost". Na svoje su stoga došli svi oni kojima nije problem voziti po oštrom kamenju, kozjim putevima ili pak svi oni koji vole uspone koji vas "izuvaju iz cipela". Bilo je svega danas, a na nekim dijelovima staze i oni najbolji svoje su bicikle morali gurati. Staza dužine 38 kilometara sa sobom je nosila i 936 metara visinske razlike što je bilo itekako dovoljno za noge natjecatelja koji kontinuirano bicikliraju još od utorka. Posebno je tako bio zanimljiv uspon na vrh Sv. Ivan, ali i onaj koji je slijedio nakon spusta koji vodi prema Balvanidi.Mali Losinj 2.JPG (741 KB)

Bez obzira na sve kao i na činjenicu da su vodeće ekipe u svim kategorijama imale solidnu prednost ništa nije bilo odlučeno sve do kraja. Naime, natjecatelji ekipe Team Mitas CZE1 koji su utrku započeli u majicama vodeće ekipe kategoriji "Men" na stazi su imali problema s biciklima što su pokušale iskoristiti druge ekipe, prije svega Vitalo Future Cycling. Međutim, niti jedna od njih nije na kraju uspjela doći do pobjede već su to učinili natjecatelji ekipe Team Texpa-Simplon. Učinili su to u još jednoj ludoj završnici i sprintu s drugoplasiranom ekipom Vitalo Future Cycling. Treći danas u cilj su ušli natjecatelji ekipe The Bulls.Mali Losinj 5.jpg (850 KB)

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, naša ekipa Adrenalina Giant MTB Team ponovno je imala tehničkih problema pa je zaostatak od 13 minuta i 18. pozicija donekle opravdan. Ostaje međutim žaljenje za još boljim rezultatom jer su Đani Simčić i Anthony Bilić još jednom dokazali da su odlična ekipa i da su spremni postignuti i još značajniji rezultat. Ovako, u ukupnom poretku osvojili su 15. mjesto.

U kategoriji "Woman" pobjedu je očekivano i suvereno odnijela ekipa Focus Rapiro Racing - KMC Fruit To Go i samim time dodatno "zabetonirala" ukupnu pobjedu na utrci.Mali Losinj.jpg (1.03 MB)

U "Mix" kategoriji na svoje je posljednjeg dana došla ekipa Tancacoaching - energijateam.com koji su upisali svoju prvu pobjedu na ovogodišnjoj utrci. Međutim, razlika od samo 1 minute prednosti ipak nije značajnije utjecala na ukupan poredak u kojem Pavao Roset i Andrea Kiršić (Keindl Sport) na kraju ostaju na prvom mjestu i kući odlaze kao ukupni pobjednici utrke.Orbea Factory Team 1.jpg (547 KB)

U kategoriji "Master" posljednjeg dana došlo je do promjene obzirom je ekipa Speed-Way Team bila brža od do danas neporažene ekipe Orbea Factory Team koja je bez obzira na to odnijela ukupnu pobjedu. Od hrvatskih ekipa u istoj kategoriji najbolji su bili Marko Fržop i Marin Deković iz ekipe Maxxis Team Croatia koji su danas osvojili 5. mjesto i zahvaljujući još jednom dobrom nastupu uspjeli izboriti 3. mjesto ukupnog poretka.Orbea Factory Team 2.JPG (1.19 MB)

Peter Vesel i Thorsten Damm iz ekipe Keindl Sport - Bike&Ski također svojim kućama nose još jedan pehar, doduše onaj zlatnog sjaja. Svoju ukupnu pobjedu danas su naime samo potvrdili još jednom etapnom pobjedom i dokazali da im na ovim prostorima nema konkurencije ali i da se itekako mogu nositi i s puno mlađim natjecateljima.Final Awards Ceremony 4.jpg (875 KB)

Iako je hrvatskih ekipa bilo iznimno malo valja spomenuti sve one koji su se usudili, a potom i završili utrku u nimalo jednostavnim uvjetima i itekako izazovnom terenu. Iznimnu spremnost, pored ranije navedenih, pokazali su prije svega Boris Basta i Domagoj Milaković iz ekipe Somfy Bike Team kao i Krešimir Franić i Milan Mesić iz ekipe Mitas Croatia koji su u ukupnom poretku kategorije "Men" i "Master" utrku završili na 40. odnosno 7. mjestu. Serđo Peruško i Denis Bukovac iz ekipe SXL su u kategoriji "Master" utrku završili na 18. mjestu.Final Awards Ceremony 2.jpg (869 KB)

U kategoriji "Grandmaster" nastupile su dvije ekipe. Prvu MTB.hr činili su Robert Gelo i Dražen Oreščanin koji su utrku završili na 21. mjestu, a drugu Joško Fržop i Zoran Perić iz ekipe Bicikle Fržop iz koje je Fržop utrku završio kao pojedinac. Odličan plasman nažalost je pobjegao i Ivici Mesariću koji je zbog ozljede i gotovo trideset šavova na ruci svoju otočku avanturu morao završiti prije reda.Final Awards Ceremony 1.jpg (888 KB)

Cilj su naravno ugledale i obje Bikerove ekipe. Paula Vrdoljak i Ivo Krajnović u kategoriji "Mix" utrku su završili na 9. mjestu, dok su Tomislav Katalenić i Velimir Kokot završili na 60. mjestu kategorije "Men". Ostaje žaljenje što utrka ne traje još koji dan obzirom su se naše obje ekipe tek zagrijale, ali i žaljenje što na utrci nema više Hrvatica i Hrvata. O tom ćemo se fenomenu, baš kao i nizu drugih zanimljivosti, baviti u narednom članku u kojem ćemo rezimirati 5. izdanje Mitas 4Islands MTB Stage Race utrke!Final Awards Ceremony 3.JPG (1.16 MB)

Photo: Organizator 

Na vrh