www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
07. Srpnja 2019.

Valamar Bike Weekend s Fumićem

Valamar Bike Weekend s Fumićem

Ovaj put odlazimo na isto mjesto, ali razlog je nešto drugačiji. Da, iz naslova je jasno o čemu se radi, ali tako smo i mi mislili. Još jedan bike vikend, ali u tuđoj organizaciji. Po dolasku u već poznati nam Rabac, susrećemo ekipu iz Valmara i Bike Center Rabac te se dogovaramo kako će taj vikend izgledati.

 IMG_0327.jpg (351 KB)

Nakon prve rečenice već nam postaje jasno da ćemo se voziti s Manuelom Fumićem i njegovim trenerom Phil Dixonom. Ukratko ovako iz rukava, Manuel je u vrhu ljestvice brdskog XC biciklizma, a vozi za Cannondale Factory Racing tim dok Phil trenira njega i sve ostale iz CFR tima. “Trenira” zvuči poprilično jednostavno, ali detalji kojima se Phil bavi su nama pojedincima fascinantni.IMG_0329.jpg (219 KB)

Hoće li i kada putovati te kako će se tim prilagoditi na razlike u vremenskim zonama, što će jesti na drugom kraju svijeta u nekoj drugoj klimi, te kako će se on pobrinuti da baš svi imaju svoj custom program koji će odgovarati baš njima. Kako se to postiže, pitali smo Phila, pa smo dobili jednostavan odgovor, prijateljstvom i druženjem kroz koje se jedino može naučiti navike i potrebe jednog natjecatelja u svakom pogledu.IMG_0334.jpg (112 KB)Da se vratimo na početak, krećemo sutradan ujutro nakon kratkog espressa u Valamar Sanfior Hotelu i penjemo se na Kosi, već dobro nam poznat uspon s prekrasnim pogledom.IMG_0345.jpg (265 KB)Što bismo trebali napraviti, da sve bude glatko, pa za početak prevladati strah da ćemo podbaciti pred imenima koja su toliko visoko na ljestvici, da ih je uglavnom moguće vidjeti samo na TV-u. I tako se ujutro nalazimo na toj kavi i sve kreće upoznavanjem s Manuelom i Philom te ubrzo shvaćamo da je ovo jedan sasvim drugačiji vikend od onih do sada. U samo 15ak minuta napričali smo se s Manuelom i Philom toliko, da nam više nije bilo do vožnje već do ćakule. Ali na kraju krećemo na Kosi, već je skoro 11 sati, temperatura je oko 35 celzijanera i vlaga tolika da se teško diše.IMG_0291.jpg (190 KB)Naša kondicija, barem Biker tima je bila nedostatna za borbu sa uvjetima, pa smo dosta sporo napredovali prema vrhu. Nismo bili spremni na ovako naglu promjenu vremena i temperatura te nas je vožnja do vrha Kosi poprilično iscijedila. S nama je na vožnji bio naš prijatelj Roberto, sada jedan od vlasnika Bike Center Rabac te Mario Pustijanac, direktor Valamar Terra Magica maratona. Njima je išlo nešto bolje, ali ono što smo sigurno osjetili kao olakšanje, je opuštenost kod Manuela i Phila koji ovu vožnju shvaćaju kao druženje i zabavu, bez očekivanja, jedino se traži da znate i želite voziti. Naša natjecanja su ipak negdje niže na ljestvici.IMG_0306.jpg (197 KB)

Nakon nekih sat vremena vožnje i uspona Manuel predlaže da se sjurimo do Rapca na još jednu kavu, te da je idealna prilika da se spustimo preko novog Espresso traila koji se uključuje malo ispod vrha iznad Rapca te se spušta skroz do Valamar hotela. Jedan od najboljih i najzabavnijih trailova u Hrvatskoj. Brz, dinamičan, zavojit, lijepo popeglan i ugodan na 100mm hoda XC biciklima. Za one s malo više hoda, koji vole mekši spust, još i bolji. Spust traje nekih 10 do 15 minuta i uživate u svakom zavoju. Dinamika je savršena. Spuštamo se u Rabac i na rivi uz more sjedamo na kavu. Pričamo o svojim dojmovima, pričamo o detaljima vožnje te upijamo savjete koje nam daju Manuel i njegov trener.IMG_0262.jpg (237 KB)

Kako da poboljšamo tehniku na spustu, kako biti brži i u kojem trenutku kočiti za što bolji izlazak iz zavoja. Dotakli smo se i guma, te pitanja modela bicikala gdje se Manuel izjasnio kako uvijek bira fully umjesto hardtail bicikla, te da na XC modelu voli imati podešavajuću cijev sjedala kako bi se prilikom spusta moga više kretati iznad sjedala. Njegov spust je izgledao kao igra dok je naš dojam vožnje bio poprilično brz, a razlika rekreativca i profesionalca je nemjerljiva i to se dobro vidi tek kad se s takvim dečkima nađete na stazi. Ali cijela zamisao vikenda je da upijete savjete i da naučite nešto od profesionalaca, a svi ti  savjeti su bili prilagođeni za rekreativce odnosno nas.

IMG_0365.jpg (387 KB)Manuel Fumić je skroman i način na koji priča o vožnji i tehnici je točno ono što nam treba, priča je tekla kao da se znamo godinama. Valamar Bike Weekend je proizvod koji uključuje raspored, te vožnje i predavanja s Manuelom Fumićem i Phil Dixonom, ali u tom bi rasporedu trebalo pisati: “vrhunska zafrkancija, odlična vožnja, prepričavanje iskustava te savjeti u vidu tehnike vožnje te motivacijskih tajni. Opuštena i “frendovska” atmosfera kroz koju imate osjećaj da ste s ekipom koju poznajete.IMG_0385.jpg (314 KB)

Valamar Bike Weekend s Manuelom Fumićem je vikend za sve bicikliste koji se žele i obožavaju voziti na svojim biciklima. Recept uključuje spavanje i klopu u jednom od Valamar hotela, u sklopu vikenda ćete imati predavanje koje drži njegov trener Phil i koje trebate poslušati, iako ste se možda samo došli voziti, došli ste nešto naučiti i o prehrani te zdravlju sportaša.IMG_0396.jpg (257 KB)Na kraju moramo spomenuti Bike Center Rabac gdje smo s našim Robertom obišli hrpu trailova dan ranije. Snimili smo i tri videa da ne zaboravimo kakve su vožnje i kakav je Valamar postao. Robi nas je poveo na vožnju gdje smo prvo odvozili jedan zanimljiv uspon koji spada u family kategoriju, ali nismo se bunili, bio je zanimljiv i uređen. Ako idemo do kraja sa seciranjem vikenda, a idemo, onda valja spomenuti, da je s nama bio i Mario iz Adrenalina kluba.IMG_0403.jpg (321 KB)

Malo smo pričali o Valamar Terra Magica maratonu za koji nas je zanimalo kako se razvija... uglavnom, čini se da će biti malo više prilagođen rekreativnom natjecatelju što nas je ugodno iznenadilo s obzirom na to da spadamo u tu kategoriju pa će u tom smislu i staze biti nešto nježnije i vozljivije na usponima u odnosu na prošle godine. Smjer prema rekreativnom je svakako pozivnica za sve vas koji tražite odličnu lokaciju za odmjeravanje snaga unutar ekipe. Uživat ćete u pravom smislu riječi. Hotele i smještaj gdje smo odsjeli ne treba posebno naglašavati jer već sad jako dobro znate da nema zamjerki, pa bilo da ste na Bike Weekend-u sa Fumićem ili na maratonu VTM, a povratak kući s osmjehom na licu vrijedi i vremena i novaca koje ste potrošili.

Photo: Biker

Na vrh