www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
02. Veljače 2017.

Vitamin C

Vitamin C

Jeste li znali da je vitamin C – tvar koja je po svom sastavu askorbinska kiselina – nezamjenjiv u ljudskom organizmu, baš kao što su to kisik i voda?

Vitamin C ljudski organizam ne može sintetizirati, te se mora unositi hranom. Na glasu je kao sredstvo koje sprječava prehladu i gripu, a ako su te bolesti uzele već maha, ublažava popratne pojave. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi, a djeluje u mnogim biološki važnim procesima. Nedostatak tog vitamina uzrokuje skorbut, tešku bolest odavna poznatu među mornarima koji se za dugih plovidbi nisu mogli hraniti svježom hranom s dovoljno C vitamina.

Na što sve djeluje?

Askorbinska kiselina djeluje kao blagi antihistaminik, tj. suši izlučevine u nosu, a pomaže i bijelim krvnim zrncima u borbi protiv virusnih infekcija. Neophodan je za sintezu kolagena, vlaknaste bjelančevine koja učvršćuje mišiće i krvne žile, ali je i sastavni dio kože, tetive, kostiju, hrskavice i zubi. Upravo zato dovoljna opskrba organizma vitaminom C olakšava zarastanje rana. Veće potrebe za tim vitaminom imaju trudnice, rekonvalescenti, starije osobe kao i aktivni sportaši, zbog izuzetnih tjelesnih i psihičkih napora.

Koliko je potrebno?

Ovisno o uzrastu, dnevne potrebe vitamina C iznose 36 – 60mg, dok trudnice, pušači i sportaši trebaju cca 100mg na dan. Zagađenost okoline, pušenje, konzumiranje alkohola, uzimanje nekih lijekova, operativni zahvati kao i neke bolesti smanjuju zalihe vitamina C u organizmu.

Što uzrokuje nedostatak

Nedovoljno unošenje vitamina C u organizam izaziva sklonost krvarenju, sklonost infekcijama, sporo cijeljenje rana, slab razvoj kostiju i zubi, razdražljivost, slabost, slabokrvnost i skorbut. Početni simptomi nedostatka vitamina C: umor, slabost, gubitak tjelesne težine itd.

Prirodni izvori

Biljke su općenito jako dobar izvor vitamina C. Najbogatiji izvor vitamina C su raznoliko voće i povrće. Najviše ima šipak, i to 2000 mg/100g. Nakon njega tu su: crni ribiz - 200 mg, crvena paprika - 190 mg, peršin - 130 mg, kivi - 90 mg, brokula - 90 mg, crveni ribizl - 80 mg, jagode - 60 mg, naranča - 50 mg. Slijede limun, dinja i cvjetača s 40 mg/100g, pa grejpfrut, malina, mandarina, špinat i kelj s 30 mg/100g. 20 mg imaju limeta, mango i krumpir, a 10 rajčica, borovnica, ananas, grožđe, marelica, šljiva i lubenica.

Dodatak prehrani

Vitamin C se često koristi u dodacima prehrani. Dostupan je u obliku kapsula, tableta, multivitaminskih formulacija i kao kristaličan prah. Bez štetnih posljedica može se unositi čak 1000 mg vitamina C na dan, a neki smatraju kako se kod doza većih od 250 mg samo mali dio zadržava u tijelu, a većina izlučuje mokraćom.

NAJČITANIJE
Novi Specialized Kenevo SL2
Vijesti

Novi Specialized Kenevo SL2

14. Lipnja 2024.

All Mountain zvijer koja je naslijedila gene Endura sada grabi i grize još jače, a ide još dalje. Podešavanja u 6 točaka i...

Na vrh