www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
28. Rujna 2020.

Zamjena lule volana - diy

Zamjena lule volana - diy

Neki od vas su sigurno odvezli bicikl u servis da im se zamjeni prethodno kupljena lula volana. Ako vas zanima kako da si sami to napravite u 5 minuta, evo tutorijala, a ako i dalje mislite da niste dovoljno kompetentni, onda odvezite bicikl u servis da ne bi pogriješili.

Zamjena lule volana - diy slika 1

Iako većina proizvođača navodi vrijednosti pritezanja lule kiloključem, to neće biti neophodno ukoliko vodite računa kod skidanja vijaka koliko su cca bili stegnuti.

Zamjena lule volana - diy slika 1

Prvi korak je otpuštanje prednjih imbus vijaka koji se nalaze na samoj luli na dijelu koji obuhvaća volan.

Neke lule imaju dva , neke četiri vijka, otpustite sva četiri i skinite pločicu koja drži volan, time ćete ujedno moći maknuti i volan. Mala napomena: dok sve to radite neka bicikl bude naslonjen na kotače uspravno kao da ćete sjesti na njega, kako bi vam headset i njegovi ležaji ostao na mjestu cijelo vrijeme.

Nakon skidanja volana, možete otpustiti gornji imbus vijak koji se nalazi na vrhu headseta i fiksira kompletan sklop donjeg i gornjeg ležaja headseta. Njega je također potrebno skinuti i dolazi s poklopcem headseta koji izgleda kao tanjurić. Da biste sve napravili po ps-u vodite računa o sili koju koristite kod otpuštanja tog vijka kako biste mogli istu silu upotrijebiti kod zatezanja.

Zamjena lule volana - diy slika 2

Zamjena lule volana - diy slika 3

I sljedeći i zadnji korak je otpuštanje imbusa koji se nalaze sa strana na luli i stežu lulu na cijev vilice.

Zamjena lule volana - diy slika 4

I sada možete staviti novu lulu i sve odraditi u kontra smjeru za montažu. Ukoliko želite spustiti ili podići lulu volana, sad je vrijeme dok je lula skinuta te možete ubaciti ili skinuti prstenove.

Zamjena lule volana - diy slika 5

Kad krenete sa montiranjem nove lule jedna stvar je važna da se odradi s pažnjom. Pritezanje gornjeg imbusa koji se nalazi s gornje strane lule volana koja dolazi sa tanjurićem headset-a kao na slici gore. Njega stežete na osjet, a dotegnutost provjeravate tako da pritisnete prednju kočnicu i gurate bicikl naprijed natrag, ako je dobro stegnut imbus, nećete osjetiti klackanje u cijevi vilice i headset-u. Za dodatnu provjeru primite jednom rukom prvo gornji ležaj dok gurate bicikl, zatim donji, na prstima i dlanu ćete osjetiti ukoliko se pomiće vilica u odnosu na okvir.

Zatim zatežite bočne imbuse i sve ostale.  Savjetujemo da kod montaže prvo sve montirate i lagano dotegnete i tek kad je volan gore krenete s finalnim dotezanjem, prvo gornjeg imbusa na luli volana, zatim volana, potom isprvite volan da stoji ravno i dotegnite bočne vijke na luli volana.

 

Photo: Biker

Na vrh