www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Listopada 2020.

Zašto NE slušati glazbu za vrijeme vožnje bicikla!

Zašto NE slušati glazbu za vrijeme vožnje bicikla!

Iako nas glazba često motivira za vrijeme bicikliranja i treniranja, pogotovo na solo vožnjama, osim te prednosti koja je čak i znanstveno dokazana, također su istraživanja pokazala da slušanje glazbe koristeći slušalice koje se stavljaju u uho znatno ugrožavaju sigurnost biciklista. 

Manjak koncentracije
Kako je bicikliranje oblik kretanja koji iziskuje koncentriranost na okruženje bilo da ste u prirodi ili u gradu tako predlažemo da distraktore svedete na minimum. Slušanje glazbe za vrijeme vožnje znatno smanjuje koncentraciju. Vožnja biciklom po prometnicama vas stavlja u dosta ranjiv položaj. Oko vas su automobili i veća vozila koji vas ugrožavaju čak i kada ste potpuno koncentrirani i obraćate pažnju na okolinu, a zamislite koliko ste tek ugroženi kad ne čujete da vam prilazi lokalni autobus koji je odlučio obići vas na nezgodnom dijelu prometnice. Žmarci, trnci i kriva reakcija kad shvatite da je pored vas može dovesti do nezgode. U šumi pak prilikom vožnje osluškujete zvukove bicikla, čujete kako gume savladavaju teren i nekako ste povezani sa podlogom na taj način i možete predvidjeti ponašanje bicikla. Nesvjesno zbrajate čimbenike koji utječu na vaša osjetila i time producirate sliku stanja u kojem se nalazite u svakom trenutku vožnje. Kad isključite jedan od receptora umanjujete spremnost na reakciju i mogućnost predviđanja.

Krive reakcije
Kada vaš slušni organ nije ometan glazbom iz slušalica, vaše reakcije na novonastale situacije bivaju smirenije i hladne glave relativno brzo donosite odluke. Primjer čestog slučaja je biciklist koji se sa slušalicama u ušima penje neki vrh šumskom stazom, a vi jurite istom stazom u suprotnom smjeru. U trenutku kad vas primijeti, a primijetit će vas kasnije jer vas ne čuje da dolazite, a nerijetko i dok penje, ne gleda dvadeset metara ispred sebe, već onaj pod kotačima, reakcija će biti intenzivnija, a možda i štetna po vas ako skrene u krivu stranu i prepriječi vam put.

Poštivanje ostalih biciklista
Slušanje glazbe gradom za vrijeme vožnje bicikla je jedna vrsta nepoštivanja bike kolega koji vas možda žele obići pa su vam pozvonili, ali vi ne čujete kamion dok trubi, kako ćete njega čuti, a baš ste odlučili obići "žvakaću" na podu . Da ne spominjemo kako slušajući glazbu ne čujete uvrede pješaka i vozača automobila i ne možete pravovremeno reagirati :D:D.

Iako je to doista tako i ugrožava vašu sigurnost, ako ste ipak odlučili slušati glazbu usprkos upozorenjima :), slušajte je samo kroz jednu slušalicu. Kroz jedno uho ćete dosta bolje percipirati što se oko vas događa i nećete zaplivati u svoj svijet glazbe u kojem ste samo vi i bicikl do prvog stupa :)

NAJČITANIJE
Na vrh